Home » Natură » Oamenii de știință au aflat de ce unele pisici au blana portocalie

Oamenii de știință au aflat de ce unele pisici au blana portocalie

Publicat: 26.05.2025

Cercetătorii de la Universitatea Kyushu din Japonia au identificat o mutație legată de cromozomul X responsabilă pentru blana portocalie la pisicile domestice.

Această mutație de tip deleție — în care o secțiune de ADN lipsește — nu doar că explică particularitățile geneticii roșcate, ci și dezvăluie un mecanism complet nou prin care este promovată culoarea portocalie la animale. Descoperirile au fost confirmate de un al doilea studiu independent realizat de cercetători de la Universitatea Stanford, SUA, ambele articole fiind publicate simultan în revista Current Biology.

„Identificarea genei a fost un vis de multă vreme, așa că este o bucurie imensă că am reușit în sfârșit,” spune profesorul Hiroyuki Sasaki, autorul principal al studiului, genetician și iubitor declarat de pisici, de la Institutul Medical de Bioreglare și Institutul pentru Studii Avansate al Universității Kyushu.

De peste un secol, oamenii de știință au suspectat că gena portocalie se află pe cromozomul X. Motanii, având un singur cromozom X, vor avea blană portocalie dacă moștenesc această genă. Femelele, având doi cromozomi X, trebuie să moștenească două copii ale genei pentru a fi complet portocalii — ceea ce le face mai rare. Dacă moștenesc o genă portocalie și una neagră, dezvoltă astfel blănuri pestrițe.

„Aceste pete roșcate și negre apar deoarece, la începutul dezvoltării, unul dintre cromozomii X din fiecare celulă este dezactivat aleatoriu,” explică Sasaki.

Mutația modifică activitatea genei

„Pe măsură ce celulele se divid, acest lucru creează regiuni cu gene active diferite pentru culoarea blănii, ducând la formarea petelor. Efectul este atât de vizibil încât a devenit exemplul clasic din manualele de genetică pentru inactivarea cromozomului X — chiar dacă gena responsabilă era necunoscută.”

Echipa a analizat ADN-ul a 18 pisici — 10 cu blană portocalie și 8 fără — și a descoperit că toate pisicile portocalii aveau o deleție specifică în gena ARHGAP36, în timp ce pisicile care nu erau portocalii nu o aveau. Acest tipar s-a confirmat și la alte 49 de pisici, inclusiv în probe dintr-o bază de date internațională a genomului felin. De asemenea, au constatat că la șoareci, pisici și oameni, gena ARHGAP36 este marcată chimic pentru a fi dezactivată în timpul procesului de inactivare a cromozomului X — ceea ce se potrivește perfect cu ipoteza formulată de mult timp.

„Aceasta era o dovadă atât de puternică, încât eram convinși că ARHGAP36 este gena portocalie,” spune Sasaki. Privind mai atent mutația, Sasaki a observat că deleția se află într-o regiune necodantă a genei ARHGAP36, astfel că proteina în sine rămâne neschimbată, scrie EurekAlert.

„Asta e esențial,” explică el. „ARHGAP36 este crucială pentru dezvoltare, având multe alte roluri în organism, așa că nu mi-aș fi imaginat niciodată că ar putea fi gena portocalie. Mutațiile care afectează structura proteinei ar fi probabil dăunătoare pentru pisică.”

Legătura dintre culoarea blănii și personalitatea pisicii

În schimb, echipa lui Sasaki a suspectat că mutația modifică activitatea genei. Cu ajutorul unor medici veterinari locali, au examinat țesuturi cutanate de la patru pisici calico și au descoperit că ARHGAP36 era mult mai activă în melanocitele (celulele producătoare de pigment din piele) din zonele portocalii decât în cele negre sau albe.

„Asta sugerează că, în mod normal, această secțiune de ADN suprimă activitatea ARHGAP36,” spune Sasaki. „Când lipsește, ARHGAP36 rămâne activă.”

Analize suplimentare au arătat că activitatea crescută a ARHGAP36 este asociată cu reducerea activității multor gene implicate în melanogeneză — procesul de producere a pigmentului în piele și păr. Printr-un mecanism încă necunoscut, echipa crede că această schimbare ar putea redirecționa producția de pigment de la eumelanină închisă la feomelanină deschisă, ceea ce duce la blana portocalie.

Deoarece ARHGAP36 este activă în multe alte zone ale corpului, inclusiv în creier și glande hormonale, este posibil ca varianta portocalie să influențeze și alte aspecte genetice, nu doar culoarea blănii.

„De exemplu, mulți posesori de pisici susțin că există o legătură între culoarea și tiparele blănii și personalitatea pisicii,” spune Sasaki. „Deocamdată nu există dovezi științifice, dar este o idee intrigantă.”

Vă recomandăm să mai citiți și:

Cum să-ți liniștești pisica, simplu și ușor, înainte să pleci de acasă?

Cum știi dacă pisica ta este relaxată și fericită? Se mai numește „zâmbetul pisicii”

Iată cum poți să afli dacă pisica ta suferă de psihopatie

O nouă specie de pisică tigru are deja un viitor incert

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase