Home » Natură » O „fosilă vie” a fost fotografiată în sălbăticie pentru prima dată

O „fosilă vie” a fost fotografiată în sălbăticie pentru prima dată

O „fosilă vie” a fost fotografiată în sălbăticie pentru prima dată
Foto: Chappuis et al., Scientific Reports, 2025
Publicat: 24.05.2025

O specie de „fosilă vie” a fost fotografiată. Scafandrii au raportat pentru prima dată observarea unui exemplar viu de celacant de Sulawesi (Latimeria menadoensis) în largul coastelor Indoneziei. Pentru a proteja această specie extrem de rară de curiozitatea turiștilor, cercetătorii au decis să nu dezvăluie deocamdată locația exactă a descoperirii.

Adesea supranumit „fosilă vie”, acest pește straniu este una dintre cele două specii existente de celacanți și a fost considerat dispărut de peste 65 de milioane de ani, cam de pe vremea dispariției dinozaurilor. Totuși, în 1938, un exemplar de celacant din Oceanul Indian de Vest (Latimeria chalumnae) a fost prins accidental de pescari în largul coastelor Africii de Sud, marcând o revenire spectaculoasă a speciei.

Specia din Sulawesi a fost descoperită abia în 1997, într-o piață de pește din Indonezia. Până în prezent, însă, niciun exemplar nu fusese fotografiat sau filmat în mediul său natural, toate observațiile anterioare proveneau de la submarine operate de la distanță, notează IFL Science.

O specie de „fosilă vie” a fost fotografiată în sălbăticie

Totul s-a schimbat în octombrie 2024, când autorii unui nou studiu au dat peste o specie de „fosilă vie” de 1,1 metri lungime, la o adâncime de aproximativ 144 de metri, în provincia Maluku de Nord din Indonezia.

„Interesant este că se afla în larg, în apă deschisă, nu ascuns într-o peșteră sau sub o stâncă, unde se presupunea până acum că stau celacanții pe timpul zilei”, notează cercetătorii. La momentul observării, înotătoarea dorsală a peștelui era complet ridicată și a rămas așa, ceea ce ar putea indica fie un comportament activ, fie un mecanism defensiv natural. A doua zi, același exemplar a fost observat în același loc, cu înotătoarea dorsală din nou erectă.

Spre deosebire de majoritatea peștilor actuali, care descind din specii cu înotătoare radiale, celacanții fac parte dintr-un grup străvechi de pești cu înotătoare lobate, membre cărnoase, cu structură osoasă, ce amintesc de membrele vertebratelor. Apăruți în perioada Devoniană, acum circa 420 de milioane de ani, acești pești posedă caracteristici arhaice unice: un craniu articulat ce se poate deschide ca o balama și un organ electrosenzorial situat în cavitatea nazală.

Locul descoperirii nu a fost făcut public

„În prezent, toate populațiile cunoscute de celacanți sunt afectate de activitatea umană, iar în viitor ar putea apărea noi amenințări, precum turismul necontrolat și potențial profitabil axat pe aceste specii”, avertizează autorii studiului. Tocmai de aceea, locația exactă a acestei descoperiri a fost păstrată confidențială, cel puțin până când vor exista mai multe studii și măsuri clare de protecție.

Studiul integral a fost publicat în revista Scientific Reports.

Vă recomandăm să citiți și:

Poluarea cu medicamente din ape schimbă comportamentul somonilor

Comunicarea între bonobo seamănă cu limbajul uman mai mult decât credeam

Hipopotamii par să-și plângă morții într-o filmare „extrem de rară”

Niveluri ridicate de mercur au fost găsite în păsările din Svalbard

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase