Home » Natură » Noi cercetări dezvăluie indicii despre munții pierduți ai Antarcticii

Noi cercetări dezvăluie indicii despre munții pierduți ai Antarcticii

Publicat: 03.06.2025

Un nou studiu condus de geologul Timothy Paulsen de la Universitatea Wisconsin-Oshkosh (SUA) și termocronologul Jeff Benowitz de la Universitatea din Colorado Boulder (SUA) aduce noi detalii despre istoria geologică a munților Transantarctici, cu implicații pentru înțelegerea evoluției peisajelor aflate sub calotele glaciare care acoperă Antarctica.

Echipa de cercetători a analizat chimia granulelor minerale întâlnite frecvent în roci magmatice, cum este granitul, din Munții Transantarctici.

Echipa include și alți oameni de știință de la Universitatea din Arizona, Universitatea St. Louis, Universitatea de Stat din Ohio și Universitatea din Alaska Fairbanks. Studiul a fost publicat în Earth and Planetary Science Letters.

„Explorările timpurii ale continentului antarctic au scos la iveală un rezultat surprinzător: un lanț muntos de 3.500 km lungime, cu vârfuri de peste 4.500 m, traversând interiorul continental al Antarcticii,” a spus Paulsen, autorul principal al lucrării.

Un rezultat surprinzător

„Acest lanț era cunoscut sub numele de marele horst antarctic și este recunoscut astăzi drept Munții Transantarctici. Acești munți limitează în prezent calota glaciară din Estul Antarcticii, împiedicându-i curgerea către altitudini joase din Marea Ross.”

Cu toate acestea, există întrebări importante cu privire la istoria înălțării munților Transantarctici, precum și la topografia accidentată de sub gheața Antarcticii, care ar fi putut influența evoluția și comportamentul calotelor glaciare de-a lungul timpului.

„Calotele glaciare din Antarctica acoperă și ascund geologia de bază a continentului,” a spus Benowitz, coautor al lucrării.

„Evoluția în timp și temperatură a rocilor fundamentale din Transantarctica poate oferi indicii importante despre dezvoltarea topografiei subglaciare, în special a peisajelor antice care au precedat înălțarea munților Transantarctici în Cenozoic și despre cum ar fi influențat acestea ciclurile glaciare.”

Istoria înălțării munților Transantarctici

Rezultatele cercetătorilor, bazate pe analiza unui set de date excepțional de mare provenit din roci magmatice recuperate din Munții Transantarctici, pot indica o istorie a peisajului antarctic mult mai dinamică decât se credea anterior, inclusiv dovezi suplimentare pentru o perioadă glaciară în jur de acum \~300 milioane de ani, scrie EurekAlert.

„Noile rezultate sugerează că rocile fundamentale din Munții Transantarctici au trecut prin mai multe episoade întrerupte de formare montană și eroziune, creând suprafețe de-a lungul cărora lipsesc roci antice,” a explicat Paulsen.

„Aceste evenimente sunt în mod curios asociate cu schimbări tectonice majore de-a lungul marginilor Antarcticii. Pe baza analizelor, istoria geologică mai veche a continentului poate să fi modelat profund tiparele actualului peisaj, ceea ce, probabil, a influențat ciclurile de avans și retragere glaciară și, poate, chiar pașii evolutivi din sistemul global ocean-atmosferă al Pământului.”

Vă recomandăm să mai citiți și:

Praf de aur „țâșnește” din cel mai sudic vulcan activ din Antarctica

Antarctica, unul dintre cele mai ciudate locuri de pe Pământ. Ce secrete ascunde Marele Continent Alb?

Topirea calotelor glaciare din Antarctica încetinește cel mai puternic curent oceanic de pe Pământ

O fosilă cretacică din Antarctica reprezintă prima pasăre modernă

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase