Home » Știință » Demonul de pe piept şi alte explicaţii despre paralizia în somn

Demonul de pe piept şi alte explicaţii despre paralizia în somn

Publicat: 16.10.2016
O afecţiune neobişnuită numită paralizie în somn i-a înfricoşat pe oameni de-a lungul multor secole, însă oamenii au descris fenomenul diferit, în funcţie de diferenţele culturale

Explicaţia biologică a paraliziei în somn este reprezentată de două aspecte ale etapei somnului REM (Rapid Eye Movement). Aceasta are loc atunci când persoana este trează, afirmă Brian Sharpless, profesor în cadrul clinicii psihologice din cadrul Universităţii Ardosy din Washington D.C.

În timpul etapei REM, visarea ce are loc în trunchiul cerebral paralizează corpul prin inhibarea neuronilor motori, afirmă Sharpless. În mod normal, visul şi paralizia apar atunci când persoana este inconştientă.  Când o persoană experimentează paralizia în somn, ea este conştientă, având ochii deschişi, ceea ce înseamnă că visul este de fapt o halucinaţie care pare la fel de reală precum orice alt lucru pe care persoana l-a văzut atunci când era trează. De asemenea, visele pot fi multisenzoriale, ceea ce înseamnă că persoanele pot auzi voci sau simţi atingeri, afirmă cercetătorul.

Cum este descrisă paralizia în somn de diferitele culturi ale lumii

Atingerea este o trăsătură dominantă în majoritatea explicaţiilor privind paralizia în somn. Multe culturi o descriu ca fiind ca o greutate pe piept. 

În anumite zone din Brazilia există poveşti populare despre o creatură cu gheare lungi care se urcă pe acoperişul caselor noaptea. Creatura numită ,,Pisadeira” intră în casele oamenilor şi se aşează pe pieptul celor care dorm, conform analizei.

În Catalonia, o regiune din Spania, există o poveste despre ,,Pesanta”, un animal negru, deseori descris sub forma unui câine sau a unei pisici care invadează casele oamenilor şi se aşează pe pieptul lor în timp ce dorm, provocându-le coşmaruri şi îngreunându-le respiraţia.

În Newfoundland, Canada, există o creatură numită ,,Old Hag” care vine şi se aşază pe persoană atunci când doarme. De asemenea, într-un grup etnic din Vietnam şi Laos există un ,,spirit apăsător” care se aşază pe pieptul persoanei şi încearcă să o asfixieze, conform descoperirilor cercetătorilor. 

Ideea presiunii este reflectată şi de terminologia utilizată în Mexic prin intermediul căreia este explicată paralizia în somn.  Tradusă din spaniolă, fraza este ,,un cadavrul aşezat deasuprea mea”.

În unele culturi, paralizia în somn este considerată o vrăjitorie realizată de şamani.

În cultura inuită, oamenii vorbesc despre şamanii care fac o vrajă asupra unei persoane artunci când doarme, provocând o experienţă pe care ei o numesc ,,uqumangitniq,” în timpul căreia persoana este imobilizată şi nu poate ţipa. Aceasta este vizitată de o persoană fără faţă, conform analizei.

În folclorul japonez, există o legendă despre un vrăjitor care cheamă spiritele rele să-i sufoce inamicii printr-un fenomen numit ,,kanashibari”.

În cadrul unui studiu despre refugiaţii cambogieni,  din 1970, cercetătorii au descoperit că mai mulţi pacienţi au afirmat că au fost vizitaţi de ,,khmaoch sangkat” care se traduce în ,,fantoma care de împinge” 

Sursa: Live Science

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase