Home » Știință » Experţii au descoperit că bacteriile pot comunica prin impulsuri electrice, iar acest lucru este îngrijorător – VIDEO

Experţii au descoperit că bacteriile pot comunica prin impulsuri electrice, iar acest lucru este îngrijorător – VIDEO

Publicat: 21.01.2017
Experţii au descoperit că bacteriile pot comunica prin impulsuri electrice, iar acest lucru este îngrijorător – VIDEO
Cercetătorii au descoperit că bacteriile sunt mult mai organizate decât s-a crezut până acum.

Bacteriile sunt deja un mare pericol pentru oameni (şi pentru aproape tot ce nu este bacterie de altfel), cu din ce în ce mai multe specii de bacterii devenind rezistente la antibiotice.

Mai rău, savanţii au mai descoperit nişte lucruri uimitoare despre organismele aparent simple pe care le numim generic bacterii. Cireaşa de pe tort îl reprezintă faptul că îşi transmit impulsuri electrice pentru a recruta alte specii în comunităţile lor.

Aceasta este concluzia unei noi cercetări asupra biofilmelor – stratul subţire de celule formată atunci când bacteriile se lipesc de o suprafaţă. Acestea se găsesc în diverse locuri, de la placa dentară la suprafaţa rocilor, fiind de o particulară îngrijorare pentru cercetători din cauza diversităţii acestora. Bacteriile nu atrag o singură specie, ci o sumedenie, ceea ce le face pe toate la un loc rezistente la orice chimicale şi antibiotice.

Se estimează că biofilmele sunt responsabile pentru mai mult de 80% dintre toate infecţiile din corp.

O echipă de cercetători de la Universitatea California, San Diego, a descoperit că bacteriile din biofilme trimit impulsuri electrice în afară cu scopul de a recruta noi indivizi. „În acest fel, bacteriile din biofilme pot exercita un control dinamic şi de la distanţă asupra celulelor care nu fac parte din comunitate”, explică Gurol Suel, cercetătorul care a condus acest studiu.

Acest studiu este asociat cu altul, realizat de aceeaşi echipă, în care au descoperit că bacteriile comunică între ele prin impulsuri electrice, asemeni neuronilor. Pori mici permit acestor bacterii să transmită molecule care să călătorească în afara organismelor.

În acest fel, ionii de potasiu pot trece prin tot biofilmul. S-a observat că bacteriile din centru trimit astfel de impulsuri atunci când au un deficit de nutrienţi, încetinind creşterea bacteriilor din exterior care consumă mai mult.

De asemenea, aceste „canale de comunicaţie” cu ioni de potasiu sunt folosite la recrutarea noilor bacterii, întrucât s-a observat că pot fi emise şi în afara comunităţii.

Sursa: Science Alert

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Mii de specii de bacterii se adăpostesc în locuinţele noastre

Virusuri şi bacterii periculoase despre care omenirea credea că sunt eradicate revin la viaţă

Locul prin care pătrund cele mai multe bacterii în organism

Microbiomul – fiinţele care trăiesc în noi, controlându-ne viaţa

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase