Home » Știință » Prăbuşirea unei stânci de pe cometa 67P a fost înregistrată, ÎN PREMIERĂ, de către sonda Rosetta

Prăbuşirea unei stânci de pe cometa 67P a fost înregistrată, ÎN PREMIERĂ, de către sonda Rosetta

Publicat: 26.03.2017
Prăbuşirea unei stânci de pe cometa 67P a fost înregistrată, ÎN PREMIERĂ, de către sonda Rosetta
În premieră, o alunecare de teren produsă pe o cometă a fost înregistrată de către astronomi. Imaginile prezintă prăbuşirea unei stânci de 100 de metri lungime.

În timpul observaţiilor realizate de sonda Rosetta asupra cometei 67P/Churyumov-Gerasimenko a fost înregistrat un moment care prezintă desprinderea unei bucăţi mari din cometă, notează The Guardian

În timpul alunecării, a avut loc şi o eliberare de gaze din aceiaşi zonă a cometei, sugerând că acest efect apare atunci când cometa se apropie de Soare. Anterior, cercetătorii au speculat că eliberările gazoase, asemănătoare cu erupţiile gheizerelor de pe Pământ,  sunt rezultatul exploziei gazului presurizat care s-a acumulat în inteiorul cometei în timp ce temperatura obiectului creşte. 

Însă ultimele observaţii furnizează o explicaţie alternativă. Imaginile înregistrate de Rosetta prezintă o stâncă, denumită Aswan. Într-o imagine din 2014 poate fi observată o crăpătură gigantică de aproximativ 70 de metri lungime pe un metru lăţime în zona superioară a stâncii. 

Pe 10 iulie 2015, o altă cameră a înregistrat o urmă de praf provenită din aceiaşi zonă a cometei. După cinci zile a fost observată prăbuşirea stâncii, sugerând că erupţia a fost rezultatul direct al prăbuşirii. 

,,Este cea mai bună dovadă că erupţia are legătură directă cu prăbuşirea stâncii,” a afirmat Maurizio Pajola, astronom din cadrul NASA. 

În cadrul studiului au fost simulate condiţiile de pe suprafaţa lui 67P din momentul prăbuşirii. În zona stâncii Aswan, pe 15 iulie temperatura a crescut de la -143 grade Celsius la 46 grade Celsius, în doar 20 de minute. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase