Home » Știință » Bolile autoimune ar putea fi declanşate de afecţiunile psihologice asociate stresului

Bolile autoimune ar putea fi declanşate de afecţiunile psihologice asociate stresului

Bolile autoimune ar putea fi declanşate de afecţiunile psihologice asociate stresului
Publicat: 25.06.2018
Afecţiunile asociate stresului din diferite cauze ar putea provoca afecţiuni grave la nivelul organismului, conform rezultatelor unui nou studiu în care au fost analizate informaţiile despre un milion de persoane. În cadrul studiului a fost descoperită o asociere între diferite afecţiuni psihologice şi riscul dezvoltării bolilor autoimune, precum artrita sau boala Crohn.

Studiul sugerează că bolile autoimune pot apărea mult mai rapid la persoanele cu afecţiuni psihologice, precum Stresul post-traumatic. Conform Science Alert, deşi asocierea este îngrijorătoare, ar putea oferi medicilor noi indicii pentru crearea metodelor de tratare. 

„Ştim din studii anterioare că prea mult stres poate distruge sistemul imunitar, însă acesta este primul studiu în care stresul post-traumatic şi alte afecţiuni psihologice sunt asociate riscului crescut de dezvoltare a bolilor autoimune”, a declarat Unnur Anna Valdimarsdóttir din cadrul Universităţii din Islanda. În urma cercetării datelor colectate de către sistemul de sănătate din Suedia, cercetătorii au identificat 106.464 de persoane diagnosticate cu afecţiuni asociate stresului. 

Persoanele cu afecţiuni asociate stresului aveau un risc cu 30-40% mai ridicat de dezvoltare a uneia dintre cele 41 de boli autoimune. Legătura exactă dintre afecţiune şi boală a variat, de exemplu indivizii cu stres post-traumatic ce îşi administrau antidepresive aveau un risc extrem de crescut de dezvoltare a bolilor autoimune. 

Însă chiar şi aşa, specialiştii susţin că persoanele cu astfel de afecţiuni psihologice trebuie să îşi ia tratamentul. „Principalul mesaj este ca pacienţii ce suferă de reacţii emoţionale severe produse în urma traumelor sau a altor factori de stres să încerce să se trateze”, a declarat Huang Song din cadrul Universităţii din Islanda. 

Următorul pas, spun specialiştii, este descoperirea mecanismelor biologice care stau la baza asocierii dintre afecţiunile psihologice şi bolile auto-imune. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase