Home » Știință » Ploaia de meteori Orionide, unul dintre cele mai spectaculoase fenomene ale anului. Când are loc şi cum îl puteţi observa

Ploaia de meteori Orionide, unul dintre cele mai spectaculoase fenomene ale anului. Când are loc şi cum îl puteţi observa

Publicat: 19.10.2018
Cerul va fi luminat de un spectaculos fenomen astronomic în această lună. Între 21 şi 22 octombrie pot fi urmărite Orionidele. Ploaia de meteori este produsă de fragmente din coada cometei Halley.

În momentul trecerii Pământului prin coada cometei Halley, meteorii pătrund în atmosfera planetei cu 66,16192 km/s, scrie Independent. Orionidele au loc în fiecare an în aceeaşi perioadă. Punctul maxim este atins în noaptea de 21 spre 22 octombrie, însă pot fi observate, într-un număr mai mic, şi cu câteva zile înainte şi după apogeu. 

Curentul de meteori Orionide din 2018 se încheie pe 7 noiembrie, însă numărul meteorilor este relativ mic. La apogeu vor putea fi observaţi pe cer în jur de 30 de meteori pe oră dacă vremea va fi favorabilă. Deşi numărul lor nu este atât de mare, Orionidele ies în evidenţă prin lumina puternică pe care o produc, fiind uşor de observat. 

Pentru  a urmări fenomenul trebuie să căutaţi constelaţia Orion care se află în Emisfera de Nord. 
 
Sursa foto: astro-ursean.ro
 
„Orionidele sunt printre primele cinci cele mai importante ploi de meteori ale anului”, a declarat meteorologul Brian Lada, din cadrul AccuWeather. 
 
Din păcate, pentru datele de 21 – 22 octombrie 2018, Luna se va afla într-o fază extrem de ridicată (circa 90%) astfel că meteorii nu vor fi extrem de vizibili. Pentru a-i putea urmări trebuie să te afli în locuri întunecate, departe de luminile oraşului.
 
Atunci când cometa Halley trece prin sistemul solar se încinge la bază. Diferenţa de temperatură dintre zonele reci ale spaţiului şi părţile cometei care sunt încălzite de lumina solară din departare este atât de extremă încât părţi din miezul său îngheţat sunt sublimate, ceea ce înseamnă că gheaţa se transformă în gaz.
 
Suflul gazos propulsează segmente solide în spaţiu, dintre care unele se îndreaptă şi către Pământ.
 
Fenomenul Orionidelor din 2018 nu poate fi considerat o ploaie de stele. În timpul unei ploi de stele, pe cer pot fi observate câteva mii de meteori pe oră. 
 
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 
 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase