Home » Știință » Unul din doi bolnavi de cancer din România face radioterapie doar în stadiul terminal

Unul din doi bolnavi de cancer din România face radioterapie doar în stadiul terminal

Unul din doi bolnavi de cancer din România face radioterapie doar în stadiul terminal
Publicat: 24.04.2019
Până la 50% dintre pacienţii oncologici care ajung să facă radioterapie au nevoie de tratament cu scop paliativ. Ponderea ar putea fi mai mică, chiar sub 30%, dacă pacienţii ar ajunge la timp într-un centru de specialitate. În România, 3 din 10 bolnavi de cancer au acces la servicii de radioterapie şi în jur de 5.000 de oameni dintre cei peste 46.000 de pacienţi cu indicaţie paliativă ajung la tratament.

Potrivit unei analize a datelor disponibile într-un centru din Constanţa, cele mai frecvente tumori pentru care pacienţii ajung într-o clinică de radioterapie sunt cancerul mamar, ginecologic şi ORL. Cele trei tipuri reprezintă mai bine de jumătate dintre situaţii. 

„Ne dorim ca numărul pacienţilor care ajung să aibă nevoie de radioterapie paliativă să scadă printr-un acces rapid la servicii de calitate, ceea ce implică o diagnosticare precoce, o reţea de centre de radioterapie funcţională şi o colaborare eficientă între persoanele care gestionează un pacient oncologic. Radioterapia paliativă se foloseşte atunci când intenţia curativă a tratamentului a fost depăşită, adică noi nu mai putem să vindecăm acel pacient, în schimb putem să oferim o calitate a vieţii cât mai bună prin ameliorarea simptomatologiei cauzate de diversele determinări secundare, adică metastaze mai pe înţeles, care pot deveni simptomatice, pot cauza durere sau fracturi, dacă vorbim despre metastază osoasă. Noi, prin radioterapia paliativă, putem să prevenim aceste stări, astfel încât să aducem cât mai aproape aşteptările pacientului de realitate, ceea ce înseamnă calitatea vieţii”, afirmă dr. Radu Bogdan Daniel, medic specialist radioterapie.

Datele oficiale oferite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii arată că în lume 40 de milioane de oameni au nevoie în fiecare an de paliaţie. Dintre aceştia, 39% sunt pacienţi cardiaci, 34% oncologici, 10% au boli pulmonare, 6% sunt pacienţi cu HIV/SIDA şi 5% diabetici. La nivel mondial, 86% dintre pacienţii care au nevoie de paliaţie nu beneficiază de aceste servicii.

„Un diagnostic pus târziu întârzie tratamentul şi întârzie vindecarea. Astfel, în cazul tumorilor metastazate sau în cazul tumorilor foarte avansate loco-regional, scopul radioterapiei devine din curativ paliativ. Aşadar, este de dorit o diagnosticare precoce pentru a fructifica şansa pe care ne-o oferă o radioterapie de calitate”, susţine dr. Cristina Beşelea, medic specialist radioterapie.

Asociaţia Europeană de Îngrijiri Paliative estimează că necesarul personalului medical dedicat îngrijirilor paliative este acoperit în proporţie de 52% în cazul tratamentelor care se fac în unităţile sanitare. Marea Britanie este singura cu un scor de 100%. Lituania, Ungaria, Bulgaria, Republica Cehă, Slovenia, Cipru, România, Malta, Grecia, Portugalia şi Slovacia au obtinut un scor cuprins între 25 şi 50% la capitolul acoperirea serviciilor de îngrijire paliativă.

 

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase