Home » Știință » Cercetătorii de la CERN au descoperit o nouă particulă

Cercetătorii de la CERN au descoperit o nouă particulă

Cercetătorii de la CERN au descoperit o nouă particulă
Credit foto: Pixabay
Publicat: 04.07.2020

Particula este formată din patru quarci charm.

Oamenii de știință de la CERN au anunțat descoperirea unui potențial candidat pentru o nouă particulă subatomică. Testele efectuate indică faptul că această nouă particulă ar putea face parte dintr-o nouă clasă de particule, notează Futurism.

Datele oamenilor de știință indică faptul că această potențială nouă particulă este formată în întregime de quarci charm. Dacă studiile și experimentele viitoare confirmă această ipoteză atunci acesta ar putea fi punctul de plecare a unei noi abordări care să permită interacțiunea forțelor care țin particulele apropiate.

Quarcii și particulele subatomice

Fizicienii explică faptul că quarcii au diferite arome, charm fiind doar una dintre aceste, pe lângă care se mai numără și up (u), down (d), strange (s), bottom (b) și top (t). Dat fiind faptul că quarcii charm sunt unii dintre cele mai grele particule de acest fel ei au tendința de a sta împreună, legați de o forță care încă nu este înțeleasă pe deplin.

Dată fiind componența acestei noi posibile particule, oamenii de știință speră ca astfel să poată să înțelege mai bine interacțiunile dintre quarcii charm.

„Particulele formate din patru quarci sunt deja exotice”, explică Giovanni Passaleva, purtătorul de cuvânt al CERN. D asemenea, acesta explic faptul că particula descoperită „este prima care este alcătuită din patru quarci grei de același tip, în special doi quarci charm și doi antiquarci charm”.

Citește și:

O particulă subatomcă rară ar putea fi o formă potenţială a materiei întunecate

Fizicienii au putut calcula de unde vine masa protonului. Bizareria care adaugă greutate particulei, la care Einstein a avut o contribuţie esenţială

Fizicienii au demonstrat că ”particula imposibilă” poate exista. Descoperirea poate rescrie fizica particulelor

O cvasiparticulă subatomică se comportă la fel ca o celulă

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase