Home » Știință » Neuronii sunt programați genetic să aibă vieți lungi

Neuronii sunt programați genetic să aibă vieți lungi

Neuronii sunt programați genetic să aibă vieți lungi
Sursa foto: Unsplash
Publicat: 01.08.2020

Atunci când neuronii noștri, principalele celule ale creierului, mor, murim și noi.

Majoritatea neuronilor sunt creați în timpul dezvoltării embrionare și nu mai au „rezerve” după naștere. Cercetătorii cred că supraviețuirea lor este determinată aproape independent, sau prin intermediul forțelor exterioare, precum țesuturile și celulele pe care neuronii le alimentează cu celule nervoase.

Un mecanism activat la nașterea neuronilor

O echipă de oameni de știință condusă de Sika Zheng, cercetător de la Universitatea din California, Riverside, a contestat noțiunea și a dezvăluit să supraviețuirea continuă a neuronilor este, de asemenea, programată independent în timpul dezvoltării.

Studiul, publicat în jurnalul Neuron, identifică un mecanism despre care oamenii de știință spun că este activat la nașterea neuronilor care scade o formă generală de moarte celulară, numită apoptoză, în mod special în cazul neuronilor. Atunci când această reglementare genetică este oprită, supraviețuirea neuronală este perturbată și duce la decesul animalului.

Neuronii sunt celulele cu viață lungă

Supraviețuirea unui organism, funcționarea creierului și condiția fizică depind de supraviețuirea neuronilor. În unele organisme, neuronii controlează respirația, hrănirea, senzațiile, mișcarea, memoria, emoțiile și cunoaștere. Organismele pot muri din cauza multor motive care nu sunt naturale, precum boli neurodegenerative, infecție, traumatisme și leziuni. Neuronii sunt celulele cu viață lungă, însă mecanismul genetic care le controlează longevitatea nu este cunoscut, scrie MedicalXpress.

„Am arătat că neuronii transformă modul prin care reglementează moartea celulară în timpul dezvoltării. Astfel, este asigurată longevitatea neuronală, de care este nevoie pentru a menține integritatea circuitelor neuronale pentru funcțiile creierului”, a transmis Zheng.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Un tratament simplu a generat noi neuroni și a eliminat maladia Parkinson la șoareci

Celulele ”zombie” din creier pot deveni neuroni activi

Redarea mobilității persoanelor paralizate este posibilă prin identificarea neuronilor care o fac posibilă

În premieră, oamenii de știință au reușit să vadă cum sunt eliminați din creier neuronii morți

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase