Home » Știință » Avertismentul unui profesor de la Harvard: Următoarea pandemie poate fi creată de teroriști

Avertismentul unui profesor de la Harvard: Următoarea pandemie poate fi creată de teroriști

Credit foto: Shutterstock
Publicat: 19.09.2020

Experții spun că infecția COVID-19, produsă de coronavirusul SARS-CoV-2, a apărut aproape sigur în mod natural, mai degrabă decât să fie creată în laborator.

Dar asta nu înseamnă că următoarea pandemie nu poate implica un virus mortal proiectat de un adversar, după cum afirmă Vivek Wadhwa, antreprenor în tehnologie și profesor la Harvard. Afirmațiile sale au fost făcute într-un editorial din Foreign Policy.

„Acum este prea târziu pentru a opri răspândirea globală a acestor tehnologii, duhul a ieșit din lampă”, a scris el. „Trebuie să tratăm pandemia de coronavirus ca o repetiție completă a ceea ce va urma. Din păcate, aceasta include nu numai virusuri care erup din natură, ci și pe unele care vor fi proiectate în mod deliberat de către oameni”, a adăugat el.

Editarea genetică oferă oamenilor de știință controlul asupra unui proces care în natură a durat mii de ani

Wadhwa crede că această situație poate fi cauzată în principal de revoluția tehnologică în ingineria genetică care le va oferi biohackerilor instrumentele de care au nevoie pentru a crea agenți patogeni mortali. Și nu doar într-un laborator scump, ci printr-o configurație artizanală simplă și ieftină.

Progresele în secvențierea genetică și editarea genelor, în special CRISPR, au permis nu doar proiectarea, ci și editarea genelor individuale, rearanjându-le după bunul plac, oferind oamenilor de știință controlul asupra unui proces care în natură a durat mii de ani, afirmă Vivek Wadhwa.

Cercetătorii chinezi au început chiar să editeze genomul embrionilor umani, în unele cazuri pentru a-i face rezistenți la infecția cu HIV. În ciuda reacției internaționale, cercetătorul chinez He Jiankui a făcut experimentele care au implicat „copii CRISPR”, al căror genom a fost editat înainte de naștere.

Tehnologia din spatele editării genelor a devenit extrem de ieftină și relativ simplă. ADN-ul prin corespondență a permis chiar readucerea la viață a „unei rude dispărute a virusului variolei”, după cum subliniază Wadhwa, citat de Futurism.

Potențialul de a face rău este enorm

Ar putea această nouă cercetare să conducă într-adevăr la o pandemie creată de teroriști? Probabil că nu, încă, dar tehnologia se îmbunătățește întotdeauna, iar potențialul de a face rău este enorm, a mai avertizat profesorul de la Harvard.

În mai 2018, Johns Hopkins Center for Health Security (CHS) a testat un scenariu fictiv în care foști politicieni americani au fost rugați să răspundă unei situații de acest tip. Rezultatele nu au fost tocmai bune: 150 de milioane de morți în peste un an, iar indicele bursier Dow Jones ar scădea cu 90%.

În același an, Piers Millett , expert în politică științifică și securitate internațională, lansa într-un interviu pentru Future of Life Institute următorul avertisment: „Dacă în mod deliberat încercați să creați un agent patogen mortal, care se poate răspândi cu ușurință și pentru care nu avem măsuri adecvate de sănătate publică pentru a-l atenua, atunci acel lucru pe care îl creați este printre cele mai periculoase lucruri de pe planetă”.

Vă recomandăm să citiți și:

O cercetătoare fugită din China afirmă că are dovada că originea COVID-19 este într-un laborator din Wuhan

SUA au finanţat cu milioane de dolari laboratorul controversat din Wuhan pentru cercetări riscante despre coronavirus. Experimentele care pot provoca o pandemie

20 cele mai rele epidemii şi pandemii din istorie şi cum s-au încheiat ele

Progresele care au urmat epidemiilor

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase