Home » Știință » Medicamente obișnuite împotriva diabetului ar putea avea efecte neașteptate și în cazul Parkinsonului

Medicamente obișnuite împotriva diabetului ar putea avea efecte neașteptate și în cazul Parkinsonului

Medicamente obișnuite împotriva diabetului ar putea avea efecte neașteptate și în cazul Parkinsonului
Cercetătorii au ajuns la această concluzie după ce au studiat datele oferite de peste 100.000 de persoane diagnosticate cu diabet de tipul 2. Credit foto: Unsplash
Publicat: 05.11.2020

Cercetătorii au ajuns la această concluzie după ce au studiat datele oferite de peste 100.000 de persoane diagnosticate cu diabet de tipul 2.

Un medicament folosit pentru tratarea diabetului ar putea reduce riscul de a dezvolta boala Parkinson, potrivit unui nou studiu, oferindu-le medicilor și pacienților o serie de potențiale opțiuni pentru tratarea și gestionarea tulburării degenerative a creierului, notează Science Alert.

Prin studierea dosarelor medicale ale 100.288 de persoane cu diabet zaharat de tip 2, oamenii de știință au descoperit că, deși acești indivizi prezintă un risc mai mare decât cel normal de a dezvolta Parkinson, medicamentele pentru diabet zaharat prescrise în mod obișnuit par, de asemenea, să scadă acest risc.

Cei care luau două tipuri particulare de medicamente împotriva diabetului, agoniști ai receptorilor GLP-1 și inhibitori ai DPP4, au fost mai puțin susceptibili de a fi diagnosticați cu Parkinson mai târziu în viață decât cei supuși altor tratamente. În cazul agoniștilor receptorilor GLP-1, probabilitatea a scăzut cu 60%. Trebuie precizat faptul medicamentele clasificate drept „agonist” conțin o substanță care se leagă de un receptor, în cazul acestui studiu GLP-1 și îl activează pentru a crea un răspuns biologic.

O descoperire neașteptată

„Studiul nostru a întărit afirmațiile că există o legătură între diabetul de tip 2 și Parkinson, deși rămâne clar că majoritatea persoanelor cu diabet nu vor continua să dezvolte Parkinson”, spune neurologul Tom Foltynie, cercetător de la University College London din Marea Britanie.

Noul studiu urmărește un studiu anterior din 2018 care a acoperit aproximativ 2 milioane de persoane cu diabet de tip 2, arătând că, deși șansele de a dezvolta Parkinson au rămas scăzute, diabetul a crescut această șansă cu aproximativ o treime, deși încă nu este clar de ce.

Oamenii de știință sunt deosebit de dornici să exploreze potențialul medicamentului exenatidei, care este un agonist al receptorului GLP-1 și asta deoarece unele studii mici au sugerat deja că aceasta poate limita unele dintre efectele degenerative ale bolii Parkinson.

Având în vedere numărul persoanelor cu Parkinson din întreaga lume atinge acum câteva milioane și numărul acestora este în continuă creștere, sunt necesare noi modalități de a gestiona această afecțiune și alte boli ale creierului, iar oamenii de știință cred că exenatida ar putea fi o potențială resursă importantă.

Studiul citat a fost publicat în jurnalul Brain.

Citește și:

Lipidele joacă un rol important, necunoscut anterior, în evoluția Parkinsonului

Un studiu a descoperit că Parkinson nu este doar una, ci două maladii

Parkinson ar putea să fie declanşat, în unele cazuri, chiar înainte de naştere

Un tratament simplu a generat noi neuroni și a eliminat maladia Parkinson la șoareci

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase