Home » Știință » ADN rar cu helix cvadruplu, găsit în celulele umane vii

ADN rar cu helix cvadruplu, găsit în celulele umane vii

ADN rar cu helix cvadruplu, găsit în celulele umane vii
Credit foto: Pixabay
Publicat: 19.01.2021

Noile sonde permit oamenilor de știință să vadă acest ADN care interacționează cu moleculele din interiorul celulelor umane vii, dezvăluind rolul său în procesele celulare.

ADN-ul formează de obicei forma clasică, cu dublu helix, două spirale înfășurate una în jurul celeilalte. În timp ce ADN-ul poate să apară sub niște forme mai exotice în eprubete, puține sunt observate în celulele vii reale, ne informează Science Daily.

Cu toate acestea, ADN-ul cu patru catene, cunoscut sub numele de G-quadruplex, a fost văzut recent formându-se în mod natural în celulele umane. Acum, într-o nouă cercetare publicată în Nature Communications, o echipă condusă de oamenii de știință de la Imperial College London, UK, a creat noi sonde care pot vedea cum interacționează G-quadruplexele cu alte molecule din interiorul celulelor vii.

Ce rol joacă acest ADN cu helix cvadruplu în organism

G-quadruplexele se găsesc în concentrații mai mari în celulele canceroase, deci se crede că joacă un rol în boală. Sondele dezvăluie modul în care G-quadruplexele sunt „desfăcute” de anumite proteine ​​și pot ajuta, de asemenea, la identificarea moleculelor care se leagă de G-quadruplex, ducând la potențiale noi ținte medicamentoase care le pot perturba activitatea.

Unul dintre autorii principali, Ben Lewis, de la Departamentul de Chimie de la Imperial, a declarat: „O formă diferită de ADN va avea un impact enorm asupra tuturor proceselor care implică aceasta – cum ar fi citirea, copierea sau exprimarea informațiilor genetice. Considerând că G-quadruplexele joacă un rol important într-o mare varietate de procese vitale pentru viață și într-o serie de boli, dar veriga lipsă a fost imagistica acestei structuri direct în celulele vii”.

Peter Summers, un alt autor al studiului, a declarat: „Acest proiect a fost o oportunitate fantastică de a lucra la intersecția chimiei, biologiei și fizicii. Nu ar fi fost posibil fără expertiza și munca în echipă a tuturor celor care fac parte din cele trei grupuri de cercetare”.

Vă invităm să citiți și:

Un studiu al ADN-ului speciilor umane antice dezvăluie o legătură surprinzătoare cu bărbații de astăzi

A fost secvențiat cel mai vechi ADN de Neanderthal din Europa Centrală și de Est. Ce au aflat oamenii de știință

ADN-ul uman poate conține gene ale unui hominid antic necunoscut

O formă neobișnuită a ADN-ului a fost descoperită, în premieră, în celulele umane

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase