Home » Știință » Astronomii au descoperit încă un cerc fantomatic misterios în spațiul extragalactic

Astronomii au descoperit încă un cerc fantomatic misterios în spațiul extragalactic

Astronomii au descoperit încă un cerc fantomatic misterios în spațiul extragalactic
Credit foto: Koribalski et al., arXiv, 2021
Publicat: 08.05.2021

Descoperirea unui cerc uriaș și fantomatic în spațiul extragalactic ne aduce mai aproape de înțelegerea acestor structuri misterioase.

Așa-numitul cerc radio ciudat (odd radio circle sau ORC), denumit ORC J0102-2450, se alătură altor câteva cercuri spațiale descoperite anterior. Așadar, noua descoperire oferă noi date importante care sugerează că aceste obiecte ar putea fi cumva asociate galaxiilor. Studiul a fost acceptat în jurnalul MNRAS Letters și este disponibil pe serverul arXiv.

Omenirea continuă să fie fascinată de cer de zeci de mii de ani, însă, chiar și așa, spațiul rămâne în mare parte un mister. Cercurile radio ciudate au fost descoperite abia în anul 2019, cu ajutorul observațiilor colectate de Australian Square Kilometre Array Pathfinder (ASKAP), unul dintre cele mai sensibile radiotelescoape din lume.

După cum sugerează și numele, acestea sunt cercuri gigantice cu lumină relativ slabă în lungimi de undă radio, care par mai luminoase în jurul marginilor. Deși obiectele circulare sunt destul de comune în spațiu, cercurile radio ciudate nu par să corespundă niciunui fenomen cunoscut de oamenii de știință.

Ce au observat astronomii în centrul cercului radio ciudat?

ASKAP a desfășurat o serie de observații între 2019 și 2020. Pentru a găsi cercurile radio ciudate, o echipă coordonată de astronomul Bärbel Koribalski, de la CSIRO și Universitatea de Vest din Sydney, Australia, a efectuat un proces care dezvăluie obiectele prea întunecate pentru a fi văzute în una sau două imagini. Astfel, cercetătorii au combinat opt imagini.

Din datele combinate a apărut un inel slab luminat. Interesant este că în centrul cercului radio ciudat a apărut o galaxie radio eliptică, numită DES J010224.33-245039.5, potrivit Science Alert.

Desigur, aceasta ar putea fi o coincidență. Însă, două dintre cele patru cercuri radio ciudate descoperite anul trecut au avut galaxii radio eliptice în centrul lor. Asta sugerează că cercurile ar putea avea legătură cu galaxiile radio eliptice.

Cercurile radio ciudate ar putea fi produsul unui val de explozie

Cercetătorii au sugerat că cercurile radio ciudate ar putea fi produsul unui val de explozie uriaș din galaxia centrală, însă explozia ar trebui să fie cu adevărat gigantică, fiind produsă, spre exemplu, de fuziunea a două găuri negre supermasive.

O altă posibilitate luată în considerare de astronomi este o interacțiune între o galaxie radio și mediul intergalactic, posibil implicând DES J010224.33-245039.5. Însă, această interacțiune nu ar putea să producă inelul observat.

Oamenii de știință nu pot ști nimic cu certitudine deocamdată. Totuși, descoperirea cercului radio ciudat ORC J0102-2450 oferă câteva indicii promițătoare pentru observații și analize viitoare.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Astronomii au descoperit gaura neagră cea mai apropiată de Pământ

Astronomii chinezi au detectat emisii de raze gamma de la o rămășiță de supernovă

Astronomii au descoperit care este „cel mai sigur” loc de locuit din galaxia Calea Lactee

Tot mai mulți astronomi au suspiciuni că Universul este plin de „stele fantomă invizibile”

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase