Home » Știință » Schimbările climatice au diminuat strălucirea Pământului, iar asta este îngrijorător

Schimbările climatice au diminuat strălucirea Pământului, iar asta este îngrijorător

Credit foto: Shutterstock
Publicat: 05.10.2021

Unul dintre numeroasele aspecte ale crizei climatice este pe cât de poetic, pe atât de îngrijorător: strălucirea Pământului a scăzut în intensitate. Eliberarea continuă a gazelor cu efect de seră, începând cu revoluția industrială, a întunecat literalmente planeta noastră.

Pământul reflectă aproximativ 30% din lumina Soarelui care strălucește deasupra sa, iar asta se numește albedo. În ultimele două decenii, albedo-ul Pământului a scăzut cu 0,5%, potrivit unor descoperiri raportate în revista Geophysical Research Letters.

Pentru a studia albedo-ul Pământului au fost utilizate două metode. Una provine din măsurarea strălucirii pământului, iluminarea slabă a părții nocturne a Lunii datorită luminii reflectate de planeta noastră. Aceasta a fost măsurată de Observatorul Solar Big Bear din California de Sud, între 1998 și 2017.

Cealaltă măsurătoare privind strălucirea Pământului provine de la satelitul CERES al NASA, care este mai sensibil la unghiurile mai înguste. Combinarea celor două seturi de date a dezvăluit o schimbare neașteptată în reflecția Soarelui.

Scăderea albedo-ului Pământului, o surpriză

„Scăderea albedo a fost o surpriză pentru noi când am analizat ultimii trei ani de date după 17 ani în care albedo a fost aproape plat”, a declarat autorul principal al studiului, Philip Goode, cercetător la Institutul de Tehnologie din New Jersey.

stralucirea pamantului
Credit foto: NASA

În prezent, o mare parte din lumina solară care ajunge la Pământ este captată în loc să fie reflectată în spațiu, din cauza gazelor cu efect de seră din atmosferă. Se crede că schimbarea albedo-ului provine dintr-o reducere, în ultimii ani, a norilor luminoși, reflectanți, de joasă altitudine de deasupra Oceanului Pacific de Est, conform proiectului CERES, citat de IFL Science.

Acest lucru este îngrijorător. A existat ideea că schimbările climatice ar putea determina ceruri mai înnorate, crescând albedo-ul. Din păcate, încălzirea globală antropogenă care reduce numărul de nori reflectanți înseamnă că planeta noastră captează și mai multă căldură.

Vă recomandăm să citiți și:

Topirea gheții la nivel global accelerează cu un ritm record. Câte trilioane de tone au fost pierdute în ultimii ani

Cum ar putea arăta viitoarele supercontinente ale Terrei

Locuri din Peninsula Antarctică au devenit verzi, însă cercetătorii spun că nu e vorba de iarbă

Un mare mister al spaţiului cosmic a fost rezolvat utilizând datele de la un satelit construit de studenţi

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase