Home » Știință » O misiune va căuta viață extraterestră pe cea mai necruțătoare planetă din Sistemul Solar

O misiune va căuta viață extraterestră pe cea mai necruțătoare planetă din Sistemul Solar

Publicat: 19.09.2022
Credit foto: Shutterstock

Misiunea Venus Life Finder vrea să găsească microbi într-un loc în care nu ar trebui să poată supraviețui, anume cea mai necruțătoare planetă din Sistemul Solar.

Ultima misiune care a pătruns în straturile misterioase de nori de pe Venus, geamăna supraîncălzită a Pământului, a fost lansată cu mult timp în urmă, de Uniunea Sovietică. Vega 2 a petrecut două zile plutind printre nori în vara anului 1985, iar modulul său de aterizare a supraviețuit timp de 56 de minute pe suprafața ostilă.

Ultima misiune americană care a vizitat planeta Venus a fost Magellan, care a vizitat-o în 1989 și a rămas acolo până în 1994. Dar acest lucru se va schimba în curând.

În timp ce NASA are planuri ca VERITAS și DAVINCI+ să orbiteze Venus și ca cea din urmă să arunce o sondă în straturile sale noroase, o misiune finanțată din fonduri private către Venus ar putea urmări o descoperire controversată din 2020 care indică existența vieții microbiene în straturile superioare ale norilor de pe Venus.

Un loc unde nu ar trebui să existe viață

Echipa misiunii Venus Life Finder Mission, cu sediul la MIT, dorește să trimită o sondă mică, cu un singur instrument, care să coboare prin norii care se adună permanent deasupra celui mai apropiat vecin al Pământului în luna mai a anului viitor, potrivit celui mai recent rezumat al misiunii echipei.

Echipa Venus Life Finder propune trei misiuni care de care mai complexă, prima fiind deja pregătită în colaborare cu Rocket Lab, scrie Inverse.

„Misiunea mică”, așa cum o numește echipa, presupune trimiterea unui instrument, în picaj prin cele trei straturi de nori de pe Venus pentru a examina compoziția norilor. Instrumentul va trimite un laser ultraviolet în atmosfera lui Venus și îl va urmări cum trece peste particulele care trec pe lângă el.

Planeta Venus prezintă multe anomalii

„Multe anomalii atmosferice s-au acumulat de-a lungul deceniilor de la Pioneer-Venus și Venera de la sovietici, de la prezența amoniacului și a oxigenului, la particule nesferice în nori care ar putea fi săruri, până la prezența controversată a fosfinei anunțată pentru prima dată în 2020. Misiunea Venus Life Finder ar marca primele observații directe ale stratului de nori din ultimele patru decenii”, a spus Janusz Petkowski, cercetător în astrobiologie la MIT.

Petkowski spune că Venus Life Finder le va oferi oamenilor de știință șansa de a stabili care dintre aceste anomalii sunt, de fapt, prezente în atmosfera lui Venus – sau „poate chiar de a descoperi noi anomalii în acest proces”.

Misiunea ar implica întoarcerea pe Pământ a unei mostre venusiene. Aceste misiuni au o scară de timp mult mai lungă și se bazează pe alte părți ale comunității pentru a rezolva probleme tehnice critice – cum ar fi Mars Sample Return al NASA, programată să colecteze eșantioanele lui Perseverance după 2028.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Una dintre cele mai mari furtuni solare a lovit planeta Venus

O nouă analiză arată cum se formează norii sulfuroși din atmosfera planetei Venus

O misiune chineză își propune să studieze atmosfera și geologia planetei Venus

Nu există semne de viață pe Venus. De ce nu poate fi legat sulful din atmosferă de viața extraterestră?

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase