Home » Știință » Unul din 20 de adulți în vârstă suferă de aritmie cardiacă

Unul din 20 de adulți în vârstă suferă de aritmie cardiacă

Unul din 20 de adulți în vârstă suferă de aritmie cardiacă
Foto: @JD Mason/Unsplash
Publicat: 02.12.2022

Electronicele de larg consum, cum ar fi ceasurile inteligente, oferă o nouă cale prin care ar putea fi depistată aritmia cardiacă.

Un studiu le-a oferit adulților în vârstă fără fibrilație atrială cunoscută un screening continuu al aritmiei pe smartphone și pe dispozitive portabile.

Aritmia atrială a fost detectată la 5% dintre participanți. Studiul a fost realizat de AFNET. Investigatorul principal a fost profesorul Larissa Fabritz, de la Universitatea din Birmingham, din Anglia, și de la Centrul Medical Universitar Hamburg Eppendorf (UKE), din Germania.

Fibrilația atrială (FA) este aritmia cardiacă cea mai frecventă și o epidemie în creștere. Aceasta afectează câteva milioane de oameni în Europa, în mare parte adulți în vârstă.

La mulți oameni, aritmia este asimptomatică și rămâne adesea neobservată pentru o lungă perioadă de timp. Acest lucru poate fi periculos, deoarece riscul de accident vascular cerebral și alte complicații pot fi crescute la adulții în vârstă cu aritmii atriale, chiar dacă aritmia apare doar temporar și nu este observată de persoana în cauză, scrie Medical Xpress.

Detectarea în timp util a aritmiilor atriale poate permite începerea mai rapidă a tratamentului pentru a preveni complicațiile, de exemplu prin inițierea anticoagulării pentru a preveni accidentele vasculare cerebrale. Prin urmare, experții recomandă screeningul la populația în vârstă pentru a căuta sistematic aritmii. Dispozitivele moderne, conectate la smartphone, oferă o nouă cale în acest sens.

Apar tot mai multe dovezi că aritmia cardiacă poate fi detectată prin intermediul dispozitivelor purtabile

Studiul Smart in OAC—AFNET 9 (Smartphone and wearable detected atrial arhythmia in Older Adults Case finding) le-a oferit screening continuu pentru aritmia cardiacă persoanelor cu vârsta de peste 65 de ani fără fibrilație atrială cunoscută și care nu au primit anticoagulare orală.

Studiul a fost realizat în Germania, Polonia și Spania în timpul pandemiei de COVID în 2021. 882 de cetățeni în vârstă, cu vârsta cuprinsă între 65 și 90 de ani, au participat și au înregistrat semnale.

„Sunt necesare metode simple și scalabile de identificare a aritmiilor atriale la populațiile cu risc pentru a permite detectarea în timp util a FA și inițierea terapiei. Prin urmare, am efectuat studiul Smart in OAC—AFNET 9 și am evaluat capacitatea de utilizare a unui sistem de detectare complet digital pentru aritmiile atriale la adulții în vârstă”, explică prof. Fabritz.

Cum au ajuns participanții să facă parte din studiu?

Cetăţenii în vârstă au fost invitaţi să participe prin diferite moduri. Majoritatea participanților au fost atinși prin campanii media din ziare și televiziune sau „din vorbă în vorbă” și prin ședințe pentru vârstnici organizate de primării. Participanții rămași au fost atrași prin pliante, identificați de medicii generaliști informați despre studiu, printr-un site web și în ambulatorii sau farmacii.

Participanții au primit o brățară cu un senzor pentru a detecta pulsul, cuplată la o aplicație de pe smartphone-ul lor, permițând monitorizarea continuă a ritmului complet de la distanță timp de până la opt săptămâni. Participarea de la distanță a fost esențială în lumina pandemiei de COVID-19.

Aritmia cardiacă a fost detectată în scurt timp la 5% dintre participanți

Aritmia cardiacă a fost detectată la 44 de participanți (5%) în decurs de 28 de zile. Detectarea aritmiei atriale a fost mai mare în prima săptămână de monitorizare în comparație cu săptămânile următoare. Doar la câteva persoane, aritmia a apărut pentru prima dată după mai mult de patru săptămâni.

„Smart in OAC—AFNET 9 a folosit cu succes un smartphone și un sistem purtabil pentru a detecta aritmiile atriale la persoanele în vârstă din mai multe țări europene. Ofertele de asistență tehnică de la distanță au fost acceptate, iar conformitatea a fost ridicată, arătând fezabilitatea pentru această grupă de vârstă”, a spus Fabritz.

„Screeningul nostru a identificat aritmii atriale la 5% dintre adulții în vârstă. Ratele de detectare au fost ridicate în prima săptămână de monitorizare și au scăzut ulterior, sugerând că perioadele de monitorizare relativ scurte pot fi suficiente pentru a detecta adulții în vârstă cu aritmii atriale. Aceste constatări încurajează utilizarea de sisteme complet digitale, bazate pe electronice de consum, pentru a detecta aritmiile atriale la adulții în vârstă neselectați”, a concluzionat ea.

Vă recomandăm să citiți și:

Toate bananele sunt radioactive. Ce înseamnă asta?

Bolile pulmonare vor putea fi diagnosticate automat cu ajutorul inteligenței artificiale

Capacitatea de adaptare a oamenilor la schimbările climatice nu este atât de puternică pe cât am crede

Cercetătorii au descoperit cum să controleze reacțiile șoarecilor drogați cu cocaină

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase