Home » Știință » 10 fobii ciudate care chiar există cu adevărat

10 fobii ciudate care chiar există cu adevărat

10 fobii ciudate care chiar există cu adevărat
Tripofobia, adică frica de modele repetitive de găuri. Foto: Envato
Publicat: 19.02.2023

Aceste fobii ciudate ar putea părea inventate, dar sunt condiții reale care aduc o mare suferință pentru persoanele care trăiesc cu ele.

Toată lumea cunoaște pe cineva căruia îi este frică de păianjeni, de înălțimi sau de zbor. Cu toate acestea, unii oameni dezvoltă fobii ciudate, cum ar fi frica de baloane sau de banane. O banană poate părea inofensivă pentru o persoană care nu se teme de ea, dar fobiile sunt probleme serioase.

O fobie este mai mult decât o simplă frică, potrivit John Hopkins Medicine. Persoanele cu fobii fac tot posibilul pentru a evita sursa fricii lor incontrolabile și copleșitoare. Și pot experimenta atacuri de panică atunci când sunt forțate să întâlnească obiectul terorii lor.

Iată 10 fobii neobișnuite care sunt complet reale.

10 fobii ciudate: 1. Tripofobia, adică frica de modele repetitive de găuri

Tripofobia este o teamă sau o repulsie față de modelele repetitive de găuri, conform unui raport de caz din 2018 publicat în jurnalul Frontiers in Psychiatry. Persoanele cu această afecțiune pot simți temeri intense și disproporționate la vederea unor obiecte precum folii cu bule sau faguri.

În raportul de caz menționat anterior, cercetătorii au descris o pacientă în vârstă de 12 ani care a descris că este îngrozită când se uită la obiecte precum pâinea acoperită cu semințe, brânza Gruyère și hainele cu buline sau imprimeul animal.

Pacienta nu a avut antecedente de suferință psihică și a avut o performanță școlară remarcabilă. În încercarea de a determina debutul simptomelor, mama fetei a raportat un episod în care fiica ei a ieșit înspăimântată dintr-o baie, după ce i-a observat pereții perforați de beton.

2. Globofobia: teama de baloane

Următoarea pe lista celor 10 fobii ciudate este globofobia. Aceasta înseamnă teama de baloane, conform unui articol din 2013 din British Medical Journal.

Persoanele cu această afecțiune pot avea o teamă intensă față de vederea, atingerea sau chiar mirosul baloanelor. Majoritatea indivizilor, însă, se tem doar de sunetul de pocnire, notează articolul, citat de Live Science.

3. Vestifobia: teama de haine

Vestifobia este o frică de îmbrăcăminte, conform unui raport de caz din 2011 publicat în jurnalul Grand Rounds. Persoanele care suferă de această afecțiune se pot teme de un anumit articol de îmbrăcăminte sau se pot speria de îmbrăcămintea strâmtă, care face pe cineva să se simtă constrâns. În cazuri extreme, pacientul se poate retrage complet din societate pentru a evita să fie îmbrăcat.

În raportul de caz menționat, cercetătorii au descris un caz al unui stagiar militar chinez în vârstă de 21 de ani. Pacientul nu avea antecedente de boală mintală sau tratament psihiatric și nu a mai participat niciodată la activități militare.

La scurt timp după ce a început sesiunile de antrenament pe teren, a început să experimenteze simptome precum palpitații, senzație de apăsare în piept și crampe. Pacientul a susținut că simptomele se declanșau doar la îmbrăcarea vestei de protecție neîncărcate și se agravau progresiv după un mers lent.

10 fobii ciudate: 4. Bananafobia sau teama de banane

Pe locul al patrulea printre cele 10 fobii ciudate, deși acesta nu își propune să fie neapărat un top, se află bananafobia. Aceasta este, după cum sugerează și numele, teama de banane.

Un astfel de caz a fost descris de către Daily Mail. Potrivit acestui articol, o pacientă s-a speriat toată viața de banane, atât de mult încât nu a suportat să fie în aceeași cameră cu ele fără să simtă greață.

Psihoterapia a reușit să o ajute să depășească fobia, a susținut femeia.

5. Arahibutirofobia: teama ca untul de arahide să se lipească de cerul gurii

Arahibutirofobia este teama ca untul de arahide să se lipească de cerul gurii, potrivit unui articol din 2008 publicat în jurnalul Food Bites.

Deși această senzație neplăcută nu este neobișnuită, persoanele cu arahibutirofobie se tem de ea. Individul nu se teme de untul de arahide în sine, senzația de „lipicios” este cea care induce panică. De aceea, pacienții pot evita orice alte produse alimentare care au o consistență similară.

6. Hippopotomonstrosesquippedaliophobia: teama de cuvinte lungi

Următoarea pe lista de fobii ciudate este hippopotomonstrosesquippedaliophobia, cunoscută și sub denumirea de sesquipedalofobie. Aceasta este frica de cuvinte lungi.

Numele acestei afecțiuni poate suna ca o glumă crudă pentru cei care o au, dar nu este lipsit de sens. „Sesqui” este cuvântul latin pentru „unul și jumătate”, în timp ce „pedal” înseamnă „picior”. Așadar „sesquipedalofobia” se traduce literal prin „frica de un picior și jumătate” sau frica care înconjoară un cuvânt foarte lung.

Hippopotomonstrosesquippedaliophobia este adesea provocată de experiențele timpurii de rușine și jenă la pronunția cuvintelor lungi. Această fobie îi poate afecta în special pe pacienții cu dislexie, potrivit unei recenzii din 2011 publicată în jurnalul The Reading Teacher.

7. Omfalofobia: teama de burice

Omfalofobia este frica de buric. Persoanele cu această afecțiune nu pot să atingă zona buricului, să se uite la buricul altcuiva sau chiar să se gândească la un buric fără să se simtă rău. Un caz de această fobie rară a fost descris de către Daily Mail.

În articol, o pacientă a descris că este bolnavă fizic la vederea zonei buricului. Hotărâtă să depășească omfalofobia și să-și obțină licența în medicină, pacienta a urmat terapie cognitiv comportamentală. Cu toate acestea, articolul nu a precizat dacă tratamentul a avut succes.

8. Fobofobia: teama de fobii

Probabil una dintre cele mai bizare dintre aceste fobii ciudate, fobofia este teama de fobii. Aceasta este descrisă într-un studiu de caz din 1983 publicat în The Journal of Nervous and Mental Disease.

Cercetătorii au descris-o drept „anxietate care plutește în aer” și un factor care contribuie semnificativ la atacurile de panică. Persoanele cu această afecțiune se pot speria de senzațiile fizice care vin odată cu frica, cum ar fi dificultățile de respirație sau palpitațiile.

Aceste persoane ar putea simți că simptomele le amenință viața sau au potențialul de a provoca daune permanente. De asemenea, persoanele afectate pot avea o teamă de a dezvolta o fobie specifică.

Fobofobia tinde să fie diagnosticată alături de tulburările de anxietate, au spus cercetătorii.

10 fobii ciudate: 9. Chetofobia, adică teama de păr

Chetofobia este frica de păr, conform unui articol din 2022 din TNNMC Journal of Mental Health Nursing.

Persoanele cu această afecțiune se pot teme să-și spele părul, să se tundă sau să fie aproape de animale cu blană.

10. Fobiile de toaletă

„Fobii de toaletă” este un termen folosit pentru a descrie o serie de condiții în care oamenii au dificultăți în folosirea toaletei, potrivit organizației caritabile National Phobics Society.

Aceste fobii se pot manifesta drept frica de a fi prea departe de toaletă, frica de a folosi toaletele publice sau teama că alți oameni i-ar putea privi sau asculta atunci când folosesc toaleta. Persoanele cu aceste condiții pot face eforturi extreme pentru a evita să meargă la toaletă.

Huffington Post UK a relatat un caz trist al unei paciente de 16 ani care era atât de speriată de toalete încât a murit din cauza abținerii de la mișcări intestinale pe parcursul unui timp de aproape două luni.

Vă recomandăm să citiți și:

Un cercetător sugerează cum ar putea fi creați super-soldații modificați genetic

O complicație a cancerului de prostată l-a făcut pe un bărbat să dezvolte un accent irlandez

Cei mai bogați oameni ar putea fi chiar mai puțin inteligenți decât cei sărăci, arată un studiu

Scorțișoara, ingredientul-minune cu beneficii pentru memorie și învățare

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase