Home » Știință » Cu cât vorbești mai multe limbi, cu atât te recuperezi mai repede după un infarct

Cu cât vorbești mai multe limbi, cu atât te recuperezi mai repede după un infarct

Publicat: 01.05.2023

Limba pe care o vorbim ar putea să conteze dacă suferim un infarct, au descoperit oamenii de știință.

De exemplu, vorbitorii de limbă engleză și locuitorii din America de Sud, care vorbesc două limbi străine, s-ar putea reface mai rapid după un infarct decât cei care cunosc doar limba spaniolă, arată un studiu recent.

Aceste descoperiri subliniază faptul că limbile străine au un rol mai important decât se credea inițial în ce privește impactul asupra creierului.

Germana pare mai complicată decât araba

Pentru a ajunge la aceste concluzii, a fost realizată o comparație între vorbitorii de arabă și cei de germană, dar și între mexicani și americani. Se pare că cei care cunosc limba lui Goethe au dezvoltat mai multe conexiuni în emisfera stângă a creierului decât vorbitorii de arabă.

Oamenii de știință care au efectuat analiza cred că diferențele reflectă, de fapt, modul în care fiecare limbă solicită creierul, potrivit IFL Science.

Studii anterioare au descoperit că sunt mai dificile consecințele unui infarct pentru mexicani, decât pentru americani. La acea vreme, au fost avansate mai multe explicații (de la factori genetici, până la acces inegal la tratament specializat).

Dar dr. Lewis Morgenstern, medic la Universitatea Michigan din Ann Arbor, a căutat să afle dacă limba vorbită reprezintă, de asemenea, un factor.

Bilingvii se refac mai ușor după un infarct

Aproape 1.100 de mexicani au fost testați la trei luni după ce au suferit un infarct. Testele efectuate au vizat linii neurologice (musculatura, vorbire, coordonare), memorie, gândire și abilitatea de a efectua sarcini zilnice.

„Studiul nostru a descoperit că mexicanii care vorbesc doar limba spaniolă trec prin consecințe mult mai grave decât mexicanii care vorbesc două limbi – engleză și spaniolă”, a spus dr. Morgenstern.

Iar în ce privește scorul acumulat, vorbitorii de spaniolă au obținut 44 în ce privește gravitatea efectelor, în vreme ce bilingvii (sau cei care vorbesc doar engleză) au obținut 4.

Oamenii de știință au subliniat că au nevoie de mai multe informații pentru a stabili ce anume provoacă aceste diferențe de la pacienții care vorbesc o limbă sau alta.

Vă mai recomandăm să citiți și:

O companie din SUA a inventat un mouse Bluetooth controlat de limbă

Chatbotul Bard de la Google a vorbit într-o limbă în care nu a fost antrenat

Test de cultură generală. Care este cea mai vorbită limbă din lume?

Cum ne schimbă limba maternă structura creierului?

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase