Home » Știință » Tot ce trebuie să știi despre eclipsa de Lună de pe 5 mai

Tot ce trebuie să știi despre eclipsa de Lună de pe 5 mai

Publicat: 03.05.2023

La eclipsa de Lună de vineri, 5 mai, satelitul nostru natural va trece prin penumbra Pământului, iar oamenii vor vedea cum se întunecă, dar nu dispare în totalitate. Acest fenomen astronomic se numește eclipsă penumbrală.

Eclipsa de Lună penumbrală va începe la ora 18:15 (ora României) și va fi vizibilă de oriunde de pe glob unde Luna se află deasupra orizontului, inclusiv din Antarctica, Asia, Rusia, Oceania și Africa de Est și Centrală.

Eclipsa de Lună de pe 5 mai va avea apogeul la 20:24 (ora României) și se va încheia la ora 22:32, atunci când Luna iese din umbra Pământului.

De unde nu se va putea vedea eclipsa de Lună de pe 5 mai?

Potrivit In the Sky, eclipsa penumbrală nu va fi deloc vizibilă din America de Nord, America de Sud sau cea mai mare parte a Europei, deoarece Luna va fi sub orizont în tot timpul în care Pământul se află în umbra ei.

Ca toate eclipsele de Lună, eclipsele penumbrale apar ca urmare a trecerii Pământului între Lună și Soare, cele trei corpuri formând o linie dreaptă. Acest lucru are ca rezultat umbra planetei noastre căzând pe fața Lunii, în timp ce Pământul blochează lumina de la Soare.

Acest lucru poate duce la evenimente care, spre deosebire de eclipsele de Soare, pot fi subtile și greu de observat, notează Space.com.

Ce este o eclipsă penumbrală?

O eclipsă penumbrală are loc atunci când Luna trece prin regiunea exterioară, mai deschisă, a umbrei Pământului, numită penumbră. Aceasta este o zonă în care Pământul pare să acopere o parte din discul Solar, dar nu pe tot. Asta înseamnă că atunci când Luna se află în penumbră, primește mai puțină lumină de la Soare și este estompată, dar rămâne oarecum iluminată.

Efectul rezultat poate fi abia perceptibil și uneori este vizibil doar în fotografiile atent controlate sau de către persoanele cu vedere extrem de acută. Cu toate acestea, uneori există evenimente rare în care întreaga față selenară se deplasează în penumbră.

Aceste eclipse de Lună provoacă o estompare care este mai extremă și poate fi văzută mai ușor cu ochiul liber. Aceste evenimente sunt numite eclipse totale de penumbră și sunt rare, deoarece odată ce Luna a intrat complet în penumbră, este foarte probabil ca cel puțin o parte din corpul ceresc să ajungă în umbră, partea interioară, mai întunecată, a umbrei Pământului. Acest lucru are ca rezultat o eclipsă parțială de Lună.

Vă recomandăm să citiți și:

Roverul Zhurong al Chinei a găsit dovezi de apă sărată în dunele de pe Marte

Marele Nor al lui Magellan are efecte nebănuite asupra galaxiei Calea Lactee

Un element rar a fost descoperit pentru prima dată în atmosfera unei exoplanete

Astronomii au descoperit că un asteroid lasă în urmă „o coadă” din sodiu

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase