Home » Știință » Mimas, satelitul lui Saturn care seamănă cu „Steaua Morții”, ascunde un secret

Mimas, satelitul lui Saturn care seamănă cu „Steaua Morții”, ascunde un secret

Mimas, satelitul lui Saturn care seamănă cu „Steaua Morții”, ascunde un secret
Mimas. Foto: NASA/JPL/Space Science Institute
Publicat: 09.02.2024

Oceanele interioare ai sateliților par să fie destul de comune printre sateliții planetelor gigantice din Sistemul Solar, iar cercetătorii cred că pot adăuga încă unul pe listă: un ocean de pe satelitul Mimas al lui Saturn.

Satelitul Mimas al lui Saturn este cunoscut pentru suprafața sa plină de cratere, unul dintre acestea făcând-o să semene foarte mult cu Steaua Morții din filmele Războiul Stelelor. Dar se pare că suprafața ascunde multe lucruri și dedesubt.

Lucrarea de față se bazează pe cercetări anterioare care au arătat că Mimas are neregularități în orbita sa. O sugestie a fost că posedă un nucleu stâncos în formă de ou, provocând deriva. O altă posibilitate era existența unui ocean îngropat adânc în interiorul satelitului, fără a afecta prea mult suprafața.

Mimas ar ascunde un ocean foarte tânăr

Noile modele sugerează că acest scenariu din urmă este cel mai plauzibil. Nucleul alungit ar trebui să semene mai mult cu o clătită decât cu un ou. Modelele indică faptul că un ocean lichid ar putea fi găsit la adâncimi cuprinse între 20 și 30 de kilometri sub suprafață.

„Mimas este un satelit mic, cu doar aproximativ 400 de kilometri în diametru, iar suprafața sa acoperită cu cratere nu dădea niciun indiciu despre oceanul ascuns în subteran”, a declarat coautorul dr. Nick Cooper, de la Universitatea Queen Mary din Londra (Anglia).

„Această descoperire plasează Mimas într-un ‘club’ exclusivist de sateliți cu oceane interioare, în care se află și Enceladus și Europa, dar cu o diferență unică: oceanul său este remarcabil de tânăr, estimat la doar 5-15 milioane de ani”, spune dr. Cooper, citat de IFLScience.

Intervalul de vârste potențiale este puțin mai larg, în funcție de modelul utilizat. Cea mai mare vârstă pe care o poate avea oceanul este de 25 de milioane de ani. Cea mai mică este de doar 2 milioane de ani. Indiferent de vârsta exactă, oceanul este incredibil de tânăr. Nicio altă lună cunoscută cu ocean nu se compară cu aceasta.

Misiunea Cassini

„Existența unui ocean de apă lichidă recent format face din Mimas un candidat ideal pentru studiu, pentru cercetătorii care investighează originea vieții”, explică Dr. Cooper.

Analiza a fost posibilă datorită datelor de la misiunea Cassini, o colaborare internațională între NASA, Agenția Spațială Europeană și Agenția Spațială Italiană. Sonda Cassini și-a petrecut 13 ani în jurul lui Saturn, studiind planeta, inelele sale și sateliții săi. Aceasta a fost distrusă intenționat în 2017 pentru a proteja acești sateliți de posibila contaminare de pe Pământ. Și aproape șapte ani mai târziu, datele continuă să conducă la descoperiri majore.

„Acesta a fost un efort de echipă remarcabil, cu colegi din cinci instituții diferite și trei țări diferite care s-au adunat sub conducerea dr. Valéry Lainey pentru a dezvălui o altă caracteristică fascinantă și neașteptată a sistemului lui Saturn, folosind date de la misiunea Cassini”, a declarat Dr. Cooper.

Studiul este publicat în revista Nature.

Vă recomandăm să citiți și:

După mai bine de 3 luni, NASA a reușit să deschidă capsula cu praful și rocile de pe asteroidul Bennu

O planetă care ar putea fi „ca Pământul în tinerețe”, găsită la 73 de ani-lumină depărtare

Un nou mister pe Lună! Au fost găsite roci cu praf ciudat

Astronomii au descoperit o planetă „cu coadă”

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase