Home » Știință » Iată ce poți face dacă partenerul vorbește în somn!

Iată ce poți face dacă partenerul vorbește în somn!

Publicat: 14.05.2024

Parasomnia este un termen general pentru comportamente deranjante în timpul somnului. Iată ce poți face dacă partenerul vorbește în somn.

O treime dintre adulții din SUA dorm mai puțin decât cantitatea recomandată, o luptă la nivel național legată de boli cronice care variază de la depresie la diabet de tip 2. Unele parasomnie, totuși, nu afectează doar persoana care doarme; ele le pot pot afecta și pe alte persoane care le aud. Ce poți face dacă partenerul vorbește în somn?

O parasomnie comună care îi chinuie pe americani este somnilocvia, mai bine cunoscută sub numele de vorbit în somn. Conform Academiei Americane de Medicină a Somnului, aceasta este o tulburare care afectează până la 65% din populație la un moment dat în viață. Și poate fi semnificativ de deranjantă pentru partenerii de pat.

Majoritatea oamenilor vorbesc în somn la un moment dat în viață

„Există unele lucruri pe care tu, partenerul de pat, le poți face pentru a-ți salva somnul. Dar mai întâi asigură-te că nu există probleme ascunse care ar putea cauza asta”, a declarat dr. Carlos Schenck, profesor și psihiatru senior la Hennepin County Medical Center de la Universitatea din Minnesota. „.”

Academia a raportat că, în sine, vorbitul în somn este inofensiv. Dar poate fi și un simptom al unei alte tulburări de somn mai grave.

„Dacă episoadele de vorbit în somn cresc în frecvență, apar la o vârstă mai înaintată sau sunt însoțite de alte simptome precum mișcări ale membrelor sau somnolență în timpul zilei, ar trebui discutat cu medicul. În multe cazuri, tratamentul nu este necesar. Dacă vorbitul în somn este un simptom al unei alte tulburări de somn, medicul va trata afecțiunea subiacentă”, a spus academia, citată de Medical Xpress.

Ce poți face dacă partenerul vorbește în somn?

Jennifer Mundt, profesoară asistentă de medicină a somnului, psihiatrie și științe comportamentale la Feinberg School of Medicine a Universității Northwestern din Chicago, a declarat că prima linie de apărare împotriva pierderii somnului din cauza somnilocviei partenerului de pat este un generator de zgomot alb, cum ar fi un ventilator.

„Dopurile de urechi sau căștile confortabile cu anulare a zgomotului ar putea ajuta și ele”, a spus profesoara. Schenck a adăugat că poate fi util să te culci înaintea partenerului care vorbește în somn. Odată ce ai adormit, îi va fi mai dificil să te țină treaz/ă toată noaptea.

Nu există niciun mod de a prezice când o persoană va dezvolta o parasomnie, dar puțină investigație poate ajuta la dezvăluirea declanșatorilor vorbitului în somn ai partenerului.

„Persoana care vorbește în somn trebuie să fie foarte grijulie cu partenerul. Dacă dormitul pe spate agravează situația, atunci poți pune o minge de tenis pe spatele tricoului pentru a nu putea dormi pe spate”, a spus Schenck.

Declanșatorii comuni includ stresul, alcoolul, privarea de somn, perturbarea modelului de somn sau somnul într-un mediu nou.

Vă recomandăm să citiți și:

Trucul simplu și rapid prin care să-ți schimbi instant viața în bine

Substanțele toxice din microplastice pot fi absorbite prin piele, arată un studiu

Oamenii de știință au folosit Inteligența Artificială pentru a edita ADN-ul uman

Teama de incertitudine: când devine toxică pentru sănătatea mintală?

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase