Home » Știință » Cum să vezi Perseidele, cea mai frumoasă ploaie de meteori a verii?

Cum să vezi Perseidele, cea mai frumoasă ploaie de meteori a verii?

Publicat: 12.08.2024

Perseidele, cea mai frumoasă ploaie de meteori din această vară, ating punctul maxim în după-amiaza zilei de 12 august 2024, dar stați fără grijă pentru că meteorii vor mai putea fi văzuți și în nopțile ce urmează. 

Maximul Perseidelor este așteptat la ora 17:00 (ora României), luni, 12 august 2024. Noaptea dintre luni și marți, 12 și 13 august, este așteptată să fie la fel de spectaculoasă.

Chiar dacă Luna va lumina destul de puternic pe cerul nopții, cel mai bine ar fi să încercăm să observăm meteorii imediat după miezul nopții și până dimineață, la primele raze ale Soarelui. Perseidele tind să fie mai numeroase noaptea târziu, iar cel mai bun moment pentru observație este adesea chiar înainte de răsărit.

Cele mai bune zile de văzut Perseidele

Ploaia de meteori a început în jur de 14 iulie și va mai dura până la 1 septembrie, însă cele mai bune condiții de observație vor fi zilele de luni, marți și miercuri, respectiv 12, 13 și 14 august.

Dacă reușiți să ajungeți într-un loc ferit de poluarea luminoasă, atunci s-ar putea să vedeți chiar și până la 90 de meteori pe oră sau chiar mai mulți. Potrivit EarthSky.org, ploaia de meteori Perseidele este probabil cea mai frumoasă ploaie de stele din emisfera nordică pentru că meteorii săi sunt strălucitori și colorați, iar de cele mai multe ori lasă în urmă o coadă asemenea unei comete.

De unde apar Perseidele și ce viteză au meteorii?

Perseidele provin de la cometa Swift-Tuttle, relatează Space.com. Cometa a fost descoperit de doi astronomi, Lewis Swift și Horace Tuttle, în 1862. La ultima sa trecere pe lângă Pământ, în 1992, cometa nu a putut fi observată cu ochiul liber. La următoarea trecere, în 2126, cometa ar fi putea fi la fel de vizibilă pentru ochiul liber ca Hale-Bopp în 1997.

Cometa Swift-Tuttle este cel mai mare obiect cunoscut care trece în mod repetat pe lângă planeta noastră. Nucleul său are o lățime de aproximativ 26 de kilometri. De altfel, atunci când privim o ploaie de stele, vedem de fapt resturile de la cometă care se încălzesc atunci când intră în atmosfera Pământului și ard spectaculos pe cerul nopții. Potrivit NASA, meteorii ar avea o viteză de până la 59 de kilometri pe secundă.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Un telescop spațial care a costat mai bine de 800 de milioane de dolari a fost avariat de „un micrometeoroid”

Un vârf de săgeată făcut din meteorit, datând din Epoca Bronzului, a fost găsit în Elveția

Fenomen uimitor pe cerul României: Diferența dintre meteoroid, bolid și meteorit

Un meteorit vechi de 4,6 miliarde de ani s-a prăbușit prin acoperișul unei case

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase