Renunțarea la carne, chiar și pentru o perioadă scurtă, are unele efecte surprinzătoare, care pot continua mult după încheierea abstinenței.
Este cunoscut faptul că animalele au un impact puternic asupra climei, iar cercetările indică faptul că trecerea la o alimentație bazată pe plante este una dintre cele mai importante măsuri pe care le pot lua persoanele pentru a-și reduce emisiile de carbon generate de alimente.
Produsele de origine animală sunt responsabile pentru 57% din emisiile globale legate de alimentație, în comparație cu variantele pe bază de plante, care contribuie cu 29% din acest total – chiar dacă animalele furnizează mai puțin de o cincime din energia totală din alimente la nivel mondial, potrivit BBC.
Oamenii au multe motive diferite pentru a-și reduce consumul de carne, fie pentru bunăstarea animalelor, fie din motive climatice sau dietetice. Indiferent de motivațiile lor, un studiu recent a constatat că dietele sărace în carne pot fi benefice din mai multe motive de mediu, dietele vegane având emisii mai mici de gaze cu efect de seră, o utilizare mai redusă a apei și un impact mai redus asupra biodiversității.
Cu toate acestea, în cazul celor care fac această schimbare pentru o perioadă scurtă de timp, este posibil ca aceste efecte să fie reduse inițial doar în acea perioadă. Dar există indicii că ar putea exista, de asemenea, unele efecte surprinzătoare de durată.
Primele cercetări au asociat participarea cu o experiență crescută a „dezgustului față de carne”. Un mic studiu independent realizat pe 40 de participanți care în mod normal mâncau carne a constatat că cei care și-au redus consumul de carne în ianuarie erau mai predispuși să aibă sentimente de dezgust față de carne după încheierea lunii (chiar dacă mulți au avut scăpări). Dintre cei 40 de participanți, 28 au raportat o creștere a dezgustului.
„Cu cât oamenii au reușit să elimine mai multă carne în timpul Veganuary, cu atât dezgustul lor față de carne a crescut mai mult în acea lună. Atunci când nu mai mănânci carne, acest dezgust crește, ceea ce este foarte interesant. Acest lucru sugerează că doar o lună de abstinență de carne schimbă modul în care privești carnea”, spune autorul studiului, Elisa Becker, cercetător la Universitatea Oxford din Marea Britanie.
Cercetătorii sunt surprinși de faptul că veverițele au început să mănânce carne
De ce carnea are mai multe proteine decât legumele?
Carnea cultivată în laborator, tot mai aproape de consumatori