Pentru a evita pesticidele, este mai bine să cumpărăm fructele și legumele care prezintă cel mai mic risc, se arată într-o nouă analiză realizată de Consumer Reports, care subliniază și că este recomandat să alegem produse organice pentru cele care prezintă cel mai mare risc.
Iată, mai jos găsiți soluții pe care le puteți aplica pentru un consum mai sigur, potrivit The Guardian.
Da, unele – dar nu toate. Rețineți că atunci când Departamentul Agriculturii din SUA testează un aliment pentru a depista prezența pesticidelor, mai întâi spală și, în unele cazuri, îl decojește, așa cum ar face un consumator. Prin urmare, spălați corespunzător fructele sau legumele înainte de a le consuma crude sau de a le găti. Gătitul poate elimina unele pesticide, dar spălarea produselor este totuși esențială. Aceasta înseamnă să spălați produsele sub apă rece timp de 15-20 de secunde. Pentru salată sau alte verdețuri, întoarceți-le cu capul în jos după spălare pentru a le scurge. Folosiți o perie moale pentru a freca pielea exterioară a produselor precum merele, morcovii și cartofii.
Nu este nevoie de nimic altceva în afară de apă. Există puține dovezi că săpunurile speciale îndepărtează reziduurile de pesticide.
Pentru produse cum ar fi merele, cartofii și morcovii – curățarea îndepărtează probabil unele reziduuri, dar nu pe toate. Acest lucru se datorează faptului că unele pesticide sunt sistemice, ceea ce înseamnă că sunt absorbite în plantă. Decojirea poate avea și un dezavantaj, deoarece coaja contribuie cu fibre sănătoase și alți nutrienți.
Și acestea pot avea pesticide. Roșiile conservate, de exemplu, au primit un scor mai bun decât cele proaspete, dar căpșunile congelate au prezentat un risc mai mare decât cele proaspete. Prin urmare, nu se poate spune cu certitudine că o formă este mai sigură decât altele, atunci când vine vorba de pesticide.
Această mențiune apare din ce în ce mai des pe unele produse ambalate, dar nu înseamnă că ceva este organic – pentru aceasta, trebuie să căutați eticheta USDA Organic. Iar „fără pesticide” nu este un termen reglementat, așa că nu puteți fi sigur ce vă spune exact. Pe de altă parte, puteți fi sigur că produsele care poartă eticheta USDA Organic au fost cultivate în conformitate cu standardele naționale și doar cu niveluri minime de pesticide, dacă este cazul.
Poate, dar cultivate local nu înseamnă neapărat organice. Nu strică să discutați cu persoana care vinde alimentele despre practicile sale agricole.
Care sunt fructele și legumele cu cele mai multe pesticide?
Niveluri ridicate de pesticide, găsite în blana animalelor din cuiburile de păsări
Rachel Carson, femeia care a dus cruciada împotriva pesticidelor
Patru din cinci oameni testați, contaminați cu un pesticid toxic