Home » Știință » Țările mai bogate risipesc mai multă mâncare per persoană

Țările mai bogate risipesc mai multă mâncare per persoană

Publicat: 30.09.2025

La nivel global, o persoană irosește în medie aproximativ 132 kg de alimente pe an, iar această cifră este în creștere. Țările mai bogate risipesc mai multe alimente per persoană, însă economiștii agricoli arată că urbanizarea și expansiunea economică alimentează creșterea risipei alimentare în statele cu venituri mici și medii.

Un articol de opinie pe această temă a fost publicat în Cell Reports Sustainability.

Țările mai bogate risipesc mai multe alimente per persoană, dar și cele sărace vin din urmă. Pentru a limita fenomenul, sunt necesare politici și măsuri structurale, spun autorii, precum stimularea supermarketurilor și restaurantelor să doneze alimente și educarea consumatorilor pentru a încuraja achizițiile responsabile și o mai bună depozitare a hranei.

„Dacă problema este ignorată, creșterea risipei în țările cu venituri mici și medii riscă să fixeze tipare de consum nesustenabile, cu implicații serioase asupra securității alimentare, a sănătății publice și a stabilității mediului”, avertizează Emiliano Lopez Barrera și Dominic Vieira, economiști agricoli la Texas A&M University (SUA).

Țările mai bogate risipesc mai multe alimente per persoană, dar țările sărace se apropie și ele din cauza urbanizării

Experții subliniază că „investițiile proactive în infrastructura lanțului frigorific, legislația pentru donarea alimentelor și campaniile de conștientizare publică pot modela normele sociale înainte ca risipa alimentară să devină un fenomen înrădăcinat. Lipsa de acțiune astăzi va amplifica costurile pe termen lung și va îngreuna viitoarele intervenții”.

Între 2004 și 2014, risipa alimentară globală, definită ca alimente aruncate de consumatori sau de unitățile de retail și servicii alimentare, a crescut cu circa 24%. Istoric, persoanele și țările bogate produceau mai multă risipă. Deși acest lucru este valabil și în prezent, diferențele dintre țări s-au redus: un raport din 2024 arată că risipa anuală diferă doar cu aproximativ 7 kg per persoană între statele cu venituri mari, medii-superioare și medii-inferioare.

Autorii explică această convergență prin creșterea risipei în state cu venituri medii, precum China, India și Brazilia, unde urbanizarea și creșterea economică sunt accelerate. Viața urbană schimbă obiceiurile de cumpărare și consum: accesul la supermarketuri și frigidere îi face pe oameni să cumpere mai multe alimente perisabile decât pot consuma.

„Gospodăriile urbane tind să genereze mai multă risipă decât cele rurale, unde mâncarea rămasă este adesea refolosită”, notează autorii, citați de Phys.org.

Este necesar ca toate părțile implicate să conlucreze

Și supermarketurile au pierderi uriașe: doar în Brazilia, lanțurile de magazine au raportat pierderi de aproximativ 1,2 miliarde de dolari din risipa alimentară în 2018. În plus, dezvoltarea transportului frigorific a mutat locul unde se produce risipa: mai puțin în timpul transportului, dar mai mult în casele consumatorilor.

„Aceste tendințe arată că expansiunea lanțului frigorific trebuie completată cu educația consumatorilor privind depozitarea corectă a alimentelor, porționarea și planificarea, pentru a evita transferul poverii risipei către gospodăriile urbane de clasă mijlocie”, scriu cercetătorii.

Indiferent de nivelul de venit al unei țări, reducerea risipei alimentare necesită colaborarea dintre guverne, retaileri, producători, instituții de cercetare, comunități și consumatori. Soluțiile propuse includ campanii de conștientizare axate pe controlarea porțiilor și reutilizarea resturilor, stimulente pentru compostare și utilizări alternative ale deșeurilor, dar și inițiative comunitare de donare și partajare a alimentelor.

Cercetătorii mai subliniază că strategiile împotriva risipei trebuie integrate în eforturile mai ample de sustenabilitate și echitate. „Este nevoie de o strategie mai cuprinzătoare și coordonată la nivel global, ancorată în politici adaptate fiecărei țări și regiuni, pentru a diminua impactul și a construi sisteme alimentare mai sustenabile”, concluzionează autorii.

Vă recomandăm să citiți și:

Un unguent experimental ar putea face cicatricele să dispară

Secretul fericirii pe care îl știi deja: puterea recunoștinței

Cercetarea cancerului în SUA, afectată grav de deciziile lui Donald Trump

Cancerul declanșează îmbătrânirea prematură a organismului, descoperă un studiu

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
20 de lucruri uimitoare despre creierul uman
20 de lucruri uimitoare despre creierul uman
Marile companii de Inteligență Artificială sunt „mai puțin reglementate decât restaurantele”
Marile companii de Inteligență Artificială sunt „mai puțin reglementate decât restaurantele”
Trei reguli pe care părinții ar trebui să le aplice în privința telefoanelor pentru copii
Trei reguli pe care părinții ar trebui să le aplice în privința telefoanelor pentru copii
Românii vor avea facturi mai mari la gaze de la 1 aprilie 2026
Românii vor avea facturi mai mari la gaze de la 1 aprilie 2026
Un bazin roman monumental, ascuns timp de 2.000 de ani, a fost dezgropat lângă Roma
Un bazin roman monumental, ascuns timp de 2.000 de ani, a fost dezgropat lângă Roma
PRESS RELEASE: The concept of the DraculaLand project is being launched in Romania – a private investment of over EUR 1 billion, designed to become the largest entertainment, retail, and technology destination on the continent, one that will transform the country into a new global epicenter of entertainment
PRESS RELEASE: The concept of the DraculaLand project is being launched in Romania – a private investment of over EUR 1 ...
Economia suferă din cauza că oamenii nu cumpără mai des telefoane noi, susțin unii experți
Economia suferă din cauza că oamenii nu cumpără mai des telefoane noi, susțin unii experți
ADN-ul de lup se ascunde în majoritatea câinilor, au descoperit oamenii de știință
ADN-ul de lup se ascunde în majoritatea câinilor, au descoperit oamenii de știință
Prima „hartă biblică” încă influențează modul în care percepem granițele
Prima „hartă biblică” încă influențează modul în care percepem granițele
Eleanor de Aquitania, femeia care a condus Europa din umbra
Eleanor de Aquitania, femeia care a condus Europa din umbra
„Podcast cu Prioritate” #87 by ProMotor: samsari auto, mașini cu probleme și concluziile lui Dan Babu după sute de verificări
„Podcast cu Prioritate” #87 by ProMotor: samsari auto, mașini cu probleme și concluziile lui Dan Babu după sute de ...
Robert de Boron, autorul uitat care a reinventat legenda Sfântului Graal
Robert de Boron, autorul uitat care a reinventat legenda Sfântului Graal
De ce ni se pare că „simțim” durere atunci când vedem pe cineva rănit?
De ce ni se pare că „simțim” durere atunci când vedem pe cineva rănit?
Celulele umane îmbătrânite pot fi „reîncărcate”, au descoperit cercetătorii
Celulele umane îmbătrânite pot fi „reîncărcate”, au descoperit cercetătorii
COMUNICAT: În România se lansează conceptul proiectului DraculaLand – o investiție privată de peste 1 miliard de euro, concepută să devină cea mai mare destinație de entertainment, retail și tehnologie de pe continent care va transforma țara într-un nou epicentru global al divertismentului
COMUNICAT: În România se lansează conceptul proiectului DraculaLand – o investiție privată de peste 1 miliard de euro, ...
Test de cultură generală. Care este diferența dintre Coca-Cola și Pepsi?
Test de cultură generală. Care este diferența dintre Coca-Cola și Pepsi?
Pentru prima dată în istorie, 8 nave spațiale sunt andocate la Stația Spațială Internațională
Pentru prima dată în istorie, 8 nave spațiale sunt andocate la Stația Spațială Internațională
Surpriză: Untura de porc, mai sănătoasă decât uleiul pentru prăjit
Surpriză: Untura de porc, mai sănătoasă decât uleiul pentru prăjit