Timp de decenii, americanii au fost sfătuiți să reducă grăsimile pentru a menține o dietă sănătoasă pentru inimă, un mesaj care a alimentat întreaga industrie a produselor lactate cu conținut scăzut de grăsimi. Însă o nouă generație de cercetări nutriționale pune sub semnul întrebării aceste convingeri vechi, sugerând că, în cazul produselor lactate, sortimentele integrale ar putea avea efecte pozitive asupra sănătății cardiovasculare. Ce trebuie să consumi în copilărie pentru a scădea riscul de calcifiere arterială?
Un nou studiu realizat de Școala de Sănătate Publică a Universității din Minnesota consolidează această schimbare de perspectivă. Folosind date de la peste 3.100 de participanți din cadrul studiului Coronary Artery Risk Development in Young Adults (CARDIA), cercetătorii au urmărit consumul de lactate și au măsurat calcifierea arterelor coronare, acumularea de calciu în artere, un posibil semn timpuriu al bolilor de inimă.
Se crede că acesta este primul studiu prospectiv care analizează legătura dintre consumul de lactate integrale, degresate și total și riscul de calcifiere arterială coronară.
Participanții au fost monitorizați încă din mijlocul anilor 1980, când aveau între 18 și 30 de ani, și au fost urmăriți pe o perioadă de 25 de ani. Folosind modele statistice avansate, cercetătorii au evaluat modul în care diferitele tipuri de lactate au influențat apariția calcifierii arteriale la maturitate.
Rezultatele, publicate în revista The Journal of Nutrition, au arătat următoarele lucruri:
Lactatele integrale par să aibă un efect protector împotriva calcifierii arterelor coronare. Participanții care au consumat cele mai mari cantități de produse lactate integrale au avut un risc cu 24% mai mic de a dezvolta această problemă, în comparație cu cei care au consumat cel mai puțin.
Lactatele degresate și consumul total de lactate nu au prezentat o legătură clară cu riscul de calcifiere arterială. Cu alte cuvinte, nu s-a observat o asociere semnificativă între aceste produse și markerii bolilor de inimă.
Greutatea corporală ar putea avea un rol. Efectul protector al lactatelor integrale s-a diminuat ușor după ce cercetătorii au ajustat rezultatele în funcție de indicele de masă corporală (IMC) al participanților, ceea ce sugerează că IMC-ul ușor mai scăzut al consumatorilor de lactate ar putea explica parțial această asociere, scrie MedicalXpress.
„Persoanele care au consumat mai multe lactate integrale în tinerețe au avut mai puține semne timpurii de boli de inimă decenii mai târziu. Deși nutriționiștii s-au preocupat mult timp de grăsimile saturate din lactatele integrale, cercetarea noastră amintește că efectele unui aliment nu pot fi reduse la efectele unui singur nutrient”, a declarat Ethan Cannon, cercetător la Școala de Sănătate Publică din Minnesota și autor principal al studiului.
Autorii studiului subliniază că viitoarele cercetări ar trebui să aprofundeze modul în care lactatele integrale influențează sănătatea inimii, prin investigarea mecanismelor biologice implicate, cum ar fi rolul anumitor acizi grași sau al compușilor bioactivi din grăsimea lactată.
O descoperire revoluționară: Cercetătorii au creat celule sanguine umane în laborator