Un nou studiu al cercetătorilor de la Școala de Medicină Chobanian & Avedisian a Universității din Boston a constatat că un consum cu 30% mai mic de calorii decât cel obișnuit timp de peste 20 de ani poate încetini semnele îmbătrânirii în creier. Studiul a fost realizat folosind un model experimental strâns înrudit cu oamenii.
„În timp ce restricția calorică este o intervenție bine stabilită care poate încetini îmbătrânirea biologică și poate reduce modificările metabolice legate de vârstă în modele experimentale cu viață mai scurtă, acest studiu oferă dovezi rare, pe termen lung, că restricția calorică poate proteja, de asemenea, împotriva îmbătrânirii creierului la specii mai complexe”, spune autorul lucrării, Ana Vitantonio, doctorand la departamentul de farmacologie, fiziologie și biofizică.
Studiul a fost inițiat în anii 1980 în colaborare cu Institutul Național pentru Îmbătrânire și a inclus două grupuri de subiecți. Un grup a consumat o dietă normală, echilibrată, în timp ce celălalt grup a consumat cu aproximativ 30% mai puține calorii.
Obiectivul principal al studiului inițial a fost de a determina dacă un consum mai mic de calorii le-ar putea prelungi durata de viață. Subiecții și-au trăit viața naturală; creierele lor au fost analizate post-mortem.
Cercetătorii au utilizat o tehnică cunoscută sub numele de secvențiere ARN pe un singur nucleu, care le-a permis să evalueze profilul molecular al celulelor cerebrale individuale.
Ei au comparat celulele cerebrale de la subiecții care au consumat o dietă normală cu cele din dieta cu restricție calorică, ceea ce le-a permis să vadă modul în care consumul mai mic de calorii a influențat expresia genelor și activitatea căilor legate de îmbătrânire în celulele creierului.
Celulele cerebrale supuse restricției calorice au fost mai sănătoase din punct de vedere metabolic și mai funcționale, prezentând o expresie crescută a genelor legate de mielină și o activitate îmbunătățită în căile metabolice cheie, cruciale pentru producerea și menținerea mielinei, scrie EurekAlert.
Potrivit cercetătorului, aceste descoperiri susțin că intervențiile dietetice pe termen lung pot modela traiectoria îmbătrânirii creierului la nivel celular.
„Acest lucru este important deoarece aceste modificări celulare ar putea avea implicații relevante pentru cogniție și învățare. Cu alte cuvinte, obiceiurile alimentare pot influența sănătatea creierului, iar un consum mai mic de calorii ar putea încetini unele aspecte ale îmbătrânirii creierului atunci când este implementat pe termen lung”, adaugă co-autorul Tara L. Moore, PhD, profesor de anatomie și neurobiologie.
Aceste descoperiri apar în revista Aging Cell.
Gustarea cu puține calorii care ajută la slăbit
Exercițiile fizice nu ard atât de multe calorii pe cât credem, spun experții