Intra in emisie!
Macar o data ai visat sa te afli in scaunul concurentului de la emisiunea Vrei sa fii miliardar? si sa simti emotiile pricinuite de prezentator sau de rumoarea publicului. Esti invitat la multe emisiuni-concurs, de data asta online.
Ai sa spui ca nu-i nimic deosebit la un asemenea joc online. De altfel, show-ul Vrei sa fii miliardar?, varianta romaneasca a si mai faimosului Who Wants to Be a Millionaire?, putea fi jucat online inca acum ceva timp. Ai sa observi diferenta cand vei intra pe www.wedigtv.com. E un site englezesc care gazduieste nu mai putin de sapte emisiuni-concurs: Deal or No Deal, Who Wants to Be a Millionaire?, Family Fortunes, Countdown, The Price Is Right, Bullseye si Catchphrase. Emisiunile sunt preluate in original, cu tot cu prezentator, de la televiziunea britanica, dar unora le sunt adaugate elemente care sa le adapteze la noul format online. Special la aceste emisiuni este faptul ca te pun fix in pielea concurentului invitat acolo.
De pilda, la cursa pentru milion, prezentatorul englez se uita direct in ochii tai (prin intermediul monitorului computerului, fireste) si te tine in suspans cand iti da vestea ca ai raspuns corect sau fals. Ca la emisiunea televizata, pe ecran apar cele patru variante de raspuns, dar, bineinteles, si cele trei variante de ajutor 50/50, „Intreaba publicul!“ si „Suna un prieten!“. Spre deosebire de varianta TV, aici ai 30 de secunde ca sa raspunzi la o intrebare, iar daca timpul expira, se va considera ca ai raspuns gresit si esti scos din competitie. In afara de varianta de ajutor 50/50, unde prezentatorul face apel la computer ca sa elimine doua solutii gresite, celelalte doua te duc intotdeauna spre raspunsul corect. Publicul devine savant si raspunde corect chiar si unor intrebari mai grele, iar cei trei prieteni la care poti alege sa suni te asigura intotdeauna ca ai avut noroc cu carul si ca au raspunsul corect in proportie de 100%. Absolut toata emisiunea e asezonata cu muzica originala a jocului, iar aplauzele cresc in intensitate pe masura ce raspunzi corect la intrebari din ce in ce mai grele. Cand apelezi la votul persoanelor din public, le vei vedea pe acestea cum apasa emotionate butoanele consolelor, iar cand vorbesti cu asa-zisii prieteni, poti jura ca e chiar o discutie la telefon cu acestia.
Exista si cateva elemente care ar putea sa-ti strice placerea. De pilda, toate intrebarile concursului sunt enuntate in engleza britanica. Desi sunt scrise, cateva dintre ele sunt legate de viata si cultura insularilor. Este putin probabil sa stii carui club de fotbal din campionatul lor ii apartine mascota Stamford the Lion. Incearca si celelalte emisiuni! Merita.
Sanatate si gastronomie in Evul Mediu
Cu ocazia expozitiei Livres en bouche, deschisa la Biblioteca Arsenalului din Paris, au avut loc doua evenimente complementare: tiparirea catalogului Cinci secole de arta culinara franceza si organizarea unei excursii virtuale prin(tre) manuscrisele Evului Mediu care au drept tema gastronomia: http://expositions.bnf.fr/gastro/. Pe langa imagini cu splendide enluminuri, ne sunt oferite retete ale vremii respective, detalii din cuhnii, ustensile de bucatarie, descrieri de festine si banchete, detalii privitoare la mentalitatea culinara a orasenilor, feudalilor si taranilor, comparatii intre o catagrafie a alimentelor de-atunci si lista, pantagruelic sporita, a celor de azi. Foarte interesant ni s-a parut articolul Orice aliment este un medicament, care ne destainuie niste principii nutritive si coduri de alimentatie ce amintesc, direct sau prin contrast, de grijile nutritionistilor contemporani. Medicii Evului Mediu acordau o mare atentie hranei, pe care o priveau nu doar ca pe un mijloc de conservare a sanatatii, ci si ca pe o cale de a-i vindeca pe pacienti. Potrivit unei teorii mostenite din medicina greaca a Antichitatii si transformate de catre medicii arabi, alimentele sunt niste compusi de „calitati“ prime: sunt calde sau reci, uscate sau umede. Or, corpul omenesc este strabatut de umori (fluide) care amesteca, fara incetare, aceste calitati: astfel, sangele este considerat cald si umed, furia (sau bila galbena) este calda si uscata, in vreme ce melancolia si flegma sunt umori reci. Cum maladiile interne se datoreaza excesului uneia dintre umori, este suficient, pentru a obtine vindecarea, sa evacuezi sau sa temperezi respectiva umoare printr-un regim adecvat. Spre exemplu, bolnavilor de febra severa li se vor administra alimente deosebit de reci, precum cucurbitaceele sau salatele, care, in mod normal, nu sunt recomandate. Hrana cotidiana a oamenilor sanatosi are drept obiectiv mentinerea intacta a temperamentului lor. Unui temperament sangvin i se vor potrivi de minune alimente calde si umede, precum painea din grau, pasarile de curte si vinul pur, in vreme ce pentru un melancolic dieta cea mai nimerita va fi din bob si carne de porc.
Shanghai Fusion
Te poti rataci nu doar in Shanghai, ci si in deasa retea de site-uri care vorbesc despre el. Ca sa simplificam lucrurile, iata o cale scurta spre inima orasului, cu fotografii graitoare si comentarii la obiect:
http://journaldunet.com/management/diaporama/shanghai/. Si, cu toate ca obiectul are dimensiuni uriase (Shanghai este cel mai mare oras din China, dar si cel mai populat, cu 2.588 de locuitori pe kilometrul patrat, avand un PIB de 110 miliarde de dolari), textele care il descriu stiu, pastrandu-i vocatia pentru recorduri, sa-l apropie de dimensiunile umanului. Shanghai (care inseamna „pe mare“) este cel mai mare port din lume (dupa ce l-a depasit pe cel din Singapore in 2005), fiind legat de continent prin cel mai lung pod de pe glob (32,5 km), iar trenul care il strabate (maglev-ul) este cel mai rapid din lume (431 km/ora). Pentru a retrai, in preajma izvorului, frumusetea pestrita a traditiilor orasului, puteti vizita pe site cartierul Nanshi, acolo unde primele misiuni internationale si-au construit comunitatile si centrele religioase.