Home » Natură » Alarmant! Unul dintre cei mai importanţi curenţi oceanici de pe glob a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii 1.600 de ani

Alarmant! Unul dintre cei mai importanţi curenţi oceanici de pe glob a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii 1.600 de ani

Alarmant! Unul dintre cei mai importanţi curenţi oceanici de pe glob a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii 1.600 de ani
Publicat: 17.04.2018
Curentul oceanic ce ajută la încălzirea apelor Oceanului Atlantic din regiunile ţărmurilor europene şi din America de Nord a încetinit semnificativ faţă de nivelul înregistrat în 1800. Conform unei noi cercetări, este la cel mai slab nivel atins în ultimii 1.600 de ani.

Circulaţia curentului oceanic joacă un rol important în sistemul climatic al Pământului, iar o încetinire majoră sau abruptă a acestuia poate avea repercursiuni la nivel global. Conform PopScience, schimbarea ar putea duce la creşterea nivelului oceanelor în SUA, dar ar putea altera şi vremea din Europa. 

Anterior, la sfârşitul Erei Glaciare, fluctuaţiile rapide ale circulaţiei curenţilor oceanici au dus la schimbări climatice extreme la nivel global. Un exemplu relativ exagerat, dar în acelaşi timp terifiant, a fost prezentat în filmul ”Unde vei fi poimâine?” din 2004. 

Încetinirea observată recent a fost provocată de încălzirea regiunii nordice din Atlantic şi a afluxului de apă din ploi sau topirea gheţarilor. Fenomenul a fost prezis de mai multe ori, însă până în prezent gradul de încetinire a rămas un mister. 

Circulaţia oceanică în cauză poartă denumirea de “Atlantic Meridional Overturning Circulation” (AMOC). AMOC transportă apă caldă către nordul Atlanticului, unde ajunge în adâncurile apelor. De aici călătoreşte către ţărmurile sudice de unde ajunge în oceanele din întreaga lume. Acest curent este unul dintre cei mai importanţi transportatori de căldură către sistemul climatic, inclusiv către Curentul Golfului ce menţine regiunea vestică din Europa caldă. 

Anterior, modelele climatice au prezis o încetinire a acestui curent din cauza emisiilor de gaze de seră. Din cauza acestor predicţii, cât şi a posiblităţii schimbărilor climatice abrupte, cercetătorii monitorizează AMOC încă din 2004. 

Conform specialiştilor din cadrul Universităţii din Londra, atunci când AMOC încetineşte zona nord-estică a Atlanticului devine mai rece, iar părţi din zona vestică se încălzesc. În cadrul cercetării actuale, specialiştii s-au bazat pe rămăşiţele creaturilor de pe fundul oceanului. Temperaturile pot fi observate prin analiza diferitelor specii şi a compoziţiei chimice din scheletul lor. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase