Home » D:News » Virusolog şef din China: Nimeni nu poate aduce dovezi că epidemia de coronavirus nu va reveni primăvara viitoare

Virusolog şef din China: Nimeni nu poate aduce dovezi că epidemia de coronavirus nu va reveni primăvara viitoare

Virusolog şef din China: Nimeni nu poate aduce dovezi că epidemia de coronavirus nu va reveni primăvara viitoare
Publicat: 05.04.2020
Pandemia de COVID-19 va putea fi ţinută sub control de la finalul lunii aprilie, însă există temeri că ar putea reizbucni primăvara următoare, a avertizat Zhong Nanshan, care conduce echipa care consiliază guvernul chinez în chestiunea epidemiei de coronavirus. Potrivit acestuia, ţările care se confruntă cu epidemia de coronavirus trebuie să-i facă pe oameni să stea acasă.

„Din cauză că fiecare ţară a luat măsuri agresive şi eficiente, cred că pandemia poate fi ţinută sub control. Estimez că asta se va întâmpla în jur de finalul lunii aprilie”, a afirmat acesta într-un interviu acordat postului de televiziune din Shenzhen, relatează South China Morning Post.

Celebrul virusolog, membru al Academiei Chineze de Inginerie, a mai spus că, după finalul lunii aprilie, „nimeni nu poate spune cu siguranţă dacă va mai fi o epidemie, primăvara viitoare, sau dacă va dispărea odată cu vremea mult mai caldă, deşi activitatea virusului se va diminua, cu siguranţă, la temperaturi ridicate”.

Zhong nu a precizat pe ce îşi bazează aceste estimări, însă şi alţi experţi internaţionali au sugerat un interval de timp similar pe baza ultimelor evoluţii din Statele Unite şi Europa, epicentrele actuale ale pandemiei de coronavirus.

La începutul lunii martie, academicianul chinez spunea că epidemia de coronavirus va dura, la nivel global, cel puţin până în iunie.

În interviul acordat recent, virusologul chinez a mai afirmat că guvernele din întreaga lume trebuie să conlucreze pentru a lupta împotriva coronavirusului. „Ţările, inclusiv SUA, au adoptat măsuri agresive şi eficiente şi cea mai primitivă şi mai eficientă măsură este ca oamenii să rămână acasă”, a spus acesta.

Un studiu realizat de Imperial College London, dat publicităţii săptămâna aceasta, a estimat că 11 ţări europene care au introdus măsuri în privinţa distanţării sociale au ajutat la reducerea răspândirii coronavirusului şi prevenirea a până la 59.000 de decese.

Zhong a vorbit şi despre efectele pe termen lung lăsate de boala COVID-19, afirmând că pe baza observaţiilor pe care le-a făcut asupra unor astfel de pacienţi, precum şi a celor care s-au recuperat după boli asemănătoare, precum SARS (Sindromul Respirator Acut Sever), afectarea plămânilor, în special fibroza pulmonară, nu a fost de lungă durată şi că majoritatea oamenilor (este vorba de cei cu SARS) s-au recuperat complet în termen de şase până la 12 luni.

 Vă recomandăm să citiţi şi:

Plasture cu un potenţial vaccin împotriva coronavirus, creat de cercetători din SUA

Când un pacient cu coronavirus nu mai este contagios. Concluzia cercetătorilor nemţi

Coronavirusul poate fi transmis de o persoană cu una-trei zile înainte de apariţia simptomelor

Frunzele de tutun, folosite la un potenţial vaccin împotriva COVID-19

O nouă metodă de avertizare privind transmiterea coronavirusului, detectată de cercetători olandezi

Anihilarea ”furtunii de citokine”, terapia-cheie pentru pacienţii cu forme severe ale infecţiei cu SARS-Cov-2

 
Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase