Home » Istorie » Kosem, una dintre cele mai puternice femei din Imperiul Otoman care a controlat trei generaţii de sultani

Kosem, una dintre cele mai puternice femei din Imperiul Otoman care a controlat trei generaţii de sultani

Publicat: 19.03.2017
Sultana Kosem a fost una dintre cele mai puternice femei din istoria Imperiului Otoman. După moartea soţului său, sultanul Ahmed I-ul, aceasta a trebuit să-şi elimine oponenţii pentru a ajunge la putere. Deşi unii istorici susţin că era o maestră a manipulării, alţi experţi susţin că a ajutat la supravieţuirea imperiului.

Kosem a fost adusă în palatul otomanilor ca sclavă bosniacă şi i-a fost oferit numele de ,,Mahpeyker,” ceea ce înseamnă  în limbajul persan „faţă precum cea a Lunii”. Un alt nume care i-a fost atribuit a fost Kosem, care înseamnă ,,oaia care conduce turma.” 

Cadâna Kosem a stârnit atenţia sultanului Ahmed I-ul cu frumuseţea sa. Datorită iubirii puternice dintre cei ei, aceştia s-au căsătorit şi în timp Kosem a dat naştere celor şapte urmaşi ai sultanului, patru băieţi şi trei fete. Kosem şi-a petrecut mare parte din viaţă având grijă de copiii săi, conform Daily Sabah.

La vârsta de 28 de ani, tânăra, a devenit văduvă, aflându-se în mijlocul unui haos politic. Pentru a-şi proteja fiii a cedat locul la tron cumnatului său. După moartea sultanilor Mustafa I-ul şi Osman al-II-lea, cei doi fii ai lui Kosem, Murad şi Ibrahim, au preluat succesiunea la tron. Murad al-IV-lea a preluat locul la tron la vârsta de 12 ani, în timp ce Kosem a avut rolul de regentă ,,Valide Sultan” (mama sultanului). Când Murad al-IV-lea a ajuns la vârsta potrivită pentru a conduce ţara, Kosem s-a retras din peisaj pentru a-şi proteja fiul cel mic, pe Shahzade Ibrahim, de posibila furie a sultanului. 

În urma morţii sultanului Murad al-IV-lea , la tron a urmat sultanul Ibrahim. Sultana Kosem era o femeie iubită şi respectată de întreaga ţară. După opt ani de domnie, sultanul Ibrahim a fost ucis. Unele surse afirmând că Kosem a fost în spatele uciderii fiului său. 

Sursa: Wikipedia

În 1648, la tron a urmat nepotul ei în vârstă de şapte ani, devenit sultanul Mehmed al-IV-lea.. Pentru prima dată în istoria otomanilor, în viaţă erau şi mama şi bunica sultanului. Kosem a îndepăratat-o pe mama regentă a sultanului, Turhan Sultan, devenind ea din nou mamă regentă. Însă, Turhan nu a dorit să accepte practicile lui Kosem. 

Armata se afla de partea lui Kosem Sultan, în timp ce birocraţii se aflau de partea lui Turhan. Birocraţii au încercat să o împiedice pe Kosem să-l ucidă pe tânărul sultan. Aceasta ar fi vrut să-l aducă la tron pe un alt fiu al lui Turhan, Shahzade Suleiman, care era mult mai obedient. Aceştia au pătruns în harem şi au încercat să o ucidă pe Kosem care se ascundea într-un dulap mare din camera sa. Aceasta avea să fie ucisă la 2 septembrie 1651 de către oamenii sultanei Turhan. Avea 61 de ani. Marea sultană Kosem a fost  îngropată în mormântul soţului său din piaţa Sultanahmet. 

În afară de frumuseţea şi inteligenţa sa, Kosem era cunoscută şi pentru donaţiile şi favorurile pe care le făcea. A realizat o moschee uimitoare în secolul XVII, a construit şcoli, băi şi fântâni publice. Aceasta a ajutat la construirea fântânilor cu apă în zonele pelerinilor şi a ajutat oamenii săraci din Mecca şi Medina. 

Sultana Kosem a trăit de-a lungul domniei a şase sultani otomani, reprezentând trei generaţii, aceasta fiind subiectul multor romane de ficţiune,  filme şi seriale. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase