Home » Istorie » O călătorie prin muzee din Sud-Estul Europei şi Asia Mică, la MNIR

O călătorie prin muzee din Sud-Estul Europei şi Asia Mică, la MNIR

O călătorie prin muzee din Sud-Estul Europei şi Asia Mică, la MNIR
Publicat: 28.05.2018
Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) anunţă reluarea seriei de conferinţe publice Historia Viva. Noua prelegere intitulată O călătorie documentară prin muzee din Sud-Estul Europei şi Asia Mică va fi susţinută pe 30 mai de dr. Eugen Paraschiv-Grigore, arheolog şi muzeograf.
În cadrul conferinţei vor fi prezentate 13 muzee de arheologie, istorie şi etnografie, principalele aspecte urmărite fiind parcursul şi conceptul expoziţional, dar şi modalităţile diverse de punere în operă a acestora. Muzeele prezentate sunt instituţii publice, de importanţă naţională sau locală, care păstrează în colecţiile lor numeroase şi variate artefacte reprezentative pentru civilizaţia greco-romană, bizantină, otomană etc, se arată într-un comunicat de presă al MNIR remis Descoperă.

Vizitarea muzeelor din Russe, Burgas, Edirne, Izmir, Manisa, Atena, Piraeus, Melnik, Bansko şi Sofia a fost prilejuită de participarea la conferinţa International Symposium on the Port Cities of the Aegean World: Coine, seals and weights, în toamna anului 2017, precum şi de călătoriile efectuate în Grecia şi în Bulgaria, în prima parte a anului 2018.

Prezentarea acestor muzee are loc în contextul în care Muzeul Naţional de Istorie a României se află într-un îndelungat şi amplu proces de restaurare şi refacere a expoziţiei de bază. Documentarea de specialitate, dublată de o analiză a mediului muzeal şi expoziţional din instituţii de profil din Sud-Estul Europei şi Asia Mică, spre finele celui de-al doilea deceniu al secolului XXI, contribuie la cunoaşterea aprofundată şi înţelegerea evoluţiei fenomenului muzeal în contextul elaborării proiectului tematic al Noului MNIR.
 
Evenimentul va avea loc miercuri, 30 mai a.c., începând cu ora 11.00, la sediul muzeului din Calea Victoriei nr. 12, corp Stavropoleos, etaj II, sala Mihai Viteazu. Accesul la eveniment este gratuit.

 

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase