Home » Știință » NASA a reuşit să reactiveze o serie de propulsoare de pe sonda Voyager 1 pentru prima oară în 37 de ani

NASA a reuşit să reactiveze o serie de propulsoare de pe sonda Voyager 1 pentru prima oară în 37 de ani

NASA a reuşit să reactiveze o serie de propulsoare de pe sonda Voyager 1 pentru prima oară în 37 de ani
Publicat: 05.12.2017
NASA a reuşit să activeze un set de patru propulsoare de control ale sondei Voyager 1 pentru prima oară în 37 de ani. Rachetele de rezervă ale sondei au fost proiectate original pentru a ajuta la îndreptarea instrumentelor de pe Voyager 1 către planete şi lunile lor din Sistemul Solar. În prezent, sonda se află la peste 20 de miliarde de kilometri de Pământ.

Lansată în septembrie 1977, sonda alimentată cu plutoniu a întâlnit în timpul călătoriei sale planeta Jupiter şi lunile sale în martie 1979. Ulterior, în noiembrie 1980, a trecut pe lângă Saturn, înainte de a se îndrepta către exteriorul Sistemului Solar. 

Conform Space Flight Now, principalele propulsoare ale lui Voyager 1 s-au degradat în ultmii ani. Recent, propulsoarele MR-103 care ajută sonda să îşi îndrepte antena de 3,7 metri către Pământ au început să-şi piardă din capacităţi. Astfel că specialişti de la sol au încercat să activeze patru propulsoare de rezervă identice cu cele MR-103 pentru realizarea unei ”manevre de corectare a traiectoriei”. 

Propulsoarele au fost utilizate anterior pentru aceeaşi manevră pe 9 noiembrie 1980. ”Pe 28 noiembrie 2017, inginerii din cadrul misiunii Voyager au declanşat cele patru propulsoare pentru prima oară în 37 de ani şi şi-au testat abilităţile de orientare a sondei prin intermediul pulsaţiilor de 10 milisecunde. Echipa a aşteptat nerăbdătoare răspunsul deoarece informaţia de la sondă către Pământ ajunge în 19 ore şi 35 de minute,” a declarat NASA.

Voyager 1 este singurul obiect confecţionat de om care a ajuns pe o distanţă atât de mare, generatorul cu plutoniu al navei ar trebui să-i furnizeze suficientă energie pentru ca sonda să mai poată fi operaţională până în 2025. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase