Home » Natură » Câinele, cel mai bun prieten al omului? Un studiu infirmă această zicală

Câinele, cel mai bun prieten al omului? Un studiu infirmă această zicală

Câinele, cel mai bun prieten al omului? Un studiu infirmă această zicală
Publicat: 25.03.2017
Un studiu arată că patrupedele nu sunt nici pe departe cele mai bune prietene ale omului, ba dimpotrivă, acestea pot folosi tactici de decepţie pentru a obţine ceea ce doresc.

Comportamentul câinilor nu este nici pe departe atât de simplu pe cât se ilustrează de cele mai multe ori. Deseori apare această idee în cultura populară: „câinele este loial, onest, cel mai bun prieten al omului”.

Un studiu prezintă totuşi o altă situaţie, după cum relatează Curiosity.

Conform acestui studiu publicat în Animal Cognition în martie 2017, câinii sunt capabili de decepţie şi o pot folosi pentru a obţine ceea ce doresc. Decepţia a fost descrisă în acest studiu ca fiind „utilizarea semnalelor false pentru a schimba comportamentul receptorului”.

Studiul condus de cercetătorii de la Universitatea din Zurich a presupus interacţiunea a doi oameni cu mai mulţi câini. Patrupedele trebuiau să conducă cele două persoane la trei cutii diferite: una conţinea un cârnat, alta mâncare pentru câini nu prea apetisantă şi a treia era goală. O persoană era deschisă şi oferea mâncare câinilor, iar cealaltă persoană ţinea mâncarea pentru ea. S-a observat că patrupedele conduceau mai des persoana cooperantă către cutia care conţinea cârnatul (inutil de spus că exista marea şansă pentru câine să câştige mâncarea gustoasă), pe când cealaltă persoană competitivă era deseori condusă la cutia goală.

Câinii au învăţat repede, luându-le doar două zile pentru a crea un tipar şi o diferenţiere evidentă între cei doi participanţi; timp mult mai scurt comparativ cu alte animale precum maimuţele, notează New Scientist.

Aşadar, este foarte posibil ca toată ideea că patrupedul este cel mai bun prieten al omului să fie totul o mare decepţie lansată de câini pentru a-şi asigura un trai fără griji în preajma omului, profitând din plin de bunăvoinţa unora.

Dincolo de ştiinţă, de câte ori nu s-a întâmplat multor persoane ca un câine al blocului să vină fericit, dând din coadă, numai să plece dezamăgit după ce observă că nu este nimic de mâncare? Nimic de condamnat de altfel, atunci când în joc este chiar propria supravieţuire.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Cum au evoluat rasele de câini de-a lungul ultimilor 100 de ani – GALERIE FOTO

Care sunt originile câinilor?

Care sunt cele mai inteligente rase de câini?

Veste bună pentru stăpânii de animale din România- necuvântătoarele pot face dializă- GALERIE FOTO

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase