Home » Istorie » „Drumul oaselor”, cel mai rece drum de pe planetă, sub care mii de prizonieri din gulagurile staliniste au fost îngropați

„Drumul oaselor”, cel mai rece drum de pe planetă, sub care mii de prizonieri din gulagurile staliniste au fost îngropați

Publicat: 26.12.2020

„Drumul oaselor” este porecla dată autostrăzii R504 Kolyma din Rusia, în urma istoriei cutremurătoare din timpul lucrărilor pentru construirea sa. R504 Kolyma este o Autostradă Federală a Rusiei de 2.031 de kilometri care traversează Orientul Îndepărtat Rus și face parte din Ruta M56.

Autostrada este situată într-o regiune unde au fost înregistrate cele mai scăzute temperaturi din afara Antarcticii, iar oamenii o consideră drept cel mai rece drum din lume. Înainte de 2008, autostrada s-a degradat atât de mult încât nu a mai putut fi folosită. Momentan, autostrada este, de fapt, un drum forestier, iar în 2008 a fost inclusă pe lista Autostrăzilor Federale din Rusia.

Cel mai rece drum din lume

Autostrada Kolyma face legătura între orașul Nizhny Bestyakh de pe malul estic al râului Lena cu Yakutsk și Magadan. De asemenea, drumul face legătura cu autostrada Lena la Nizhny Bestyakh. Totodată, autostrada Kolyma este singurul drum din zonă și este cunoscută drept „ruta” (Tpacca) sau Kolymskaya trassa. Regiunea este extrem de rece, în special în timpul iernii. Orașul Oymyakon, aflat la aproximativ 100 de kilometri de autostradă, este cel mai rece loc locuit de pe planetă, temperaturile putând să ajungă chiar și la -50 de grade Celsius.

Denumirea de „drumul oaselor” povestește, de fapt, despre istoria terifiantă a drumului. Autostrada a fost construită între anii 1930 și 1950 de prizonieri care foloseau unelte de mână, în timp ce Iosif Vissarionovici Stalin era la putere în Uniunea Sovietică. În acea perioadă, deținuții politici din gulaguri erau folosiți drept mână de lucru necesare pentru diferite construcții.

Mii de prizonieri au murit în timpul lucrărilor de construire

În timpul construirii drumului, mii de prizonieri au murit din cauza condițiilor nefavorabile de lucru și a vremii extrem de rece. Totodată, mulți prizonieri au fost împușcați pentru că nu munceau îndeajuns de bine, iar alții au murit în urma gerului din gulaguri, potrivit World Atlas.

Cadavrele prizionierilor au fost îngropate chiar sub sau în jurul autostrăzii. Paznicii au considerat că este mai ușor de îngropat morții în permafrost decât să sape gropi pentru morminte. Așadar, autostrada servește drept memorial, de aici denumirea „drumul oaselor”.

Vă mai recomandăm să citiți și:

„Zidul Lacrimilor”. Povestea peretelui inutil, pentru care mulți prizonieri au murit în chinuri

ORORILE la care erau supuşi deţinuţii din gulagurile lui Stalin. ”Vrei doar să plângi”

Cât de sângeros a fost în realitate Ivan cel Groaznic, diplomatul de geniu divinizat de Stalin

Britanicii din Epoca Bronzului își transformau morții în ornamente sau instrumente muzicale

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase