Home » Istorie » Un număr record de unelte din os, din urmă cu 400.000 de ani, contestă ceea ce credeam că știm despre oamenii timpurii

Un număr record de unelte din os, din urmă cu 400.000 de ani, contestă ceea ce credeam că știm despre oamenii timpurii

Un număr record de unelte din os, din urmă cu 400.000 de ani, contestă ceea ce credeam că știm despre oamenii timpurii
Credit foto: Villa et al., PLOS ONE 2021
Publicat: 08.09.2021

Experții au descoperit un număr record de unelte din os de elefant care datează din urmă cu 400.000 de ani. Descoperirea celor 98 de unelte ar putea schimba cunoștințele noastre despre modul în care oamenii timpuri, precum neanderthalienii, confecționau astfel de unelte.

Oasele au fost colectate dintr-un loc numit Castel di Guido, situat în apropiere de Roma zilelor noastre. În trecutul îndepărtat, acest loc era o adăpătoare populară pentru specia de elefant dispărută acum Palaeoloxodon antiquus, și se pare că un număr considerabil de animale au murit aici.

Colecția de unelte identificată recent arată că hominizii antici de la Castel di Guido nu iroseau oasele care rămâneau în urmă. În schimb, oamenii timpurii le modificau prin metode care nu au mai fost văzute până acum în acea perioadă, cel puțin nu la scara asta.

„La Castel di Guido, oamenii rupeau oasele elefanților într-o manieră standardizată”

„Am văzut și alte situri cu unelte din os din acea perioadă. Însă, nu am mai găsit această varietate de forme bine definite”, a explicat Paola Villa, arheolog la Universitatea din Colorado, Boulder din Statele Unite.

„La Castel di Guido, oamenii rupeau oasele lungi ale elefanților într-o manieră standardizată și creau versiuni imperfecte standardizate pentru a face unelte din os. Acest tip de aptitudine a devenit comun abia mai târziu”, a adăugat Villa.

Având în vedere dovezile colectate de la alte situri, oamenii timpurii foloseau de obicei fragmentele osoase care erau la îndemână, fără să le adapteze sau să le modifice, însă la Castel di Guido situația era diferită, scrie Science Alert.

Descoperirea celor 98 de unelte din os, o adevărată surpriză

Tehnica folosită de oamenii timpurii este cunoscută drept „reducere litică”, sau ciobirea bucăților de os cu o unealtă separată pentru a confecția unelte specifice. Uneltele din piatră ar fi avut forme similare, fiind mult mai comune în această perioadă, ceea ce face descoperirea celor 98 de unelte din os o adevărată surpriză.

Una dintre cele mai interesante unelte descoperite la sit este cunoscută drept „lissoir”, adică un os care este lung și neted la un capăt, fiind folosit pentru a trata pielea. Aceste tipuri de unelte au devenit comune abia în urmă cu 300.000 de ani.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Schimbul de cunoștințe între culturi, printre care utilizarea focului, a început înainte de oamenii moderni

Mormântul unui copil, vechi de 78.000 de ani, oferă detalii importante despre oamenii timpurii

Dovezile arată că oamenii timpurii ar fi hibernat pentru a supraviețui iernilor nemiloase

Un cercetător renumit susține că neanderthalienii au ajutat la crearea artei umane timpurii

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase