Home » Istorie » Statuia împăratului roman Hadrian a fost descoperită într-un vechi oraș din Anatolia. „Este rară în lume”

Statuia împăratului roman Hadrian a fost descoperită într-un vechi oraș din Anatolia. „Este rară în lume”

Credit foto: Captură Youtube
Publicat: 17.09.2021

Săpăturile arheologice efectuate în orașul antic Alabanda din provincia vestică Aydin (Turcia) au scos la lumină fragmente dintr-o statuie cu împăratul roman Hadrian. Arheologii cred că statuia are o vechime de 1.900 de ani.

Săpăturile arheologice care au început în 2015 în Alabanda, ce se întinde pe o suprafață de 500 de hectare în districtul Çine și care este considerat unul dintre cele mai mari orașe antice din Anatolia, sunt conduse de Ali Yalçın, profesor la Departamentul de Arheologie al Universității Atatürk din Erzurum.

Fragmentele statuii de marmură a împăratului roman Hadrian, despre care se crede că a fost adusă la Aydin în anul 120, au fost descoperite în diferite locuri în timpul săpăturilor în clădirea vechiului parlament.

Lucrările în această zonă continuă pentru a fi găsite și celelalte bucăți ale statuii, alcătuită din șase părți, inclusiv unele ale capului și corpului.

Statuia lui Hadrian va fi expusă în Muzeul din Aydin

După finalizarea lucrărilor de restaurare, statuia înaltă de 2,5 metri va fi adusă la Muzeul de Arheologie din Aydin.

Zona unde au fost descoperite fragmentele statuii este clădirea antică a parlamentului. Este una dintre cele mai mari clădiri de acest gen din Anatolia. Expunerea artefactelor în sit este foarte importantă pentru noi. Când va fi finalizată, în următoarele câteva sezoane, probabil vom vedea mulți vizitatori aici datorită acestei statui, care este rară în lume”, a declarat Umut Tuncer, directorul pentru turism și cultură din provincia Aydın, citat de Hurriyet Daily News.

Vorbind despre descoperire, el a mai spus:

„Anul trecut, am accelerat lucrările în billiardium (clădirea consiliului), care este una dintre cele trei regiuni importante de aici. Anul acesta am găsit fragmente ale statuii împăratului, pe care o numim ‘sculptură de portret’. Părțile acestei statui au fost găsite în diferite locuri.

Va fi unul dintre cele mai importante artefacte din muzeu. Hadrian a fost unul dintre împărații din Imperiul Roman care a vizitat cel mai mult țara. De asemenea, a desfășurat multe expediții în Anatolia. Credem că există o inscripție de onoare lângă această statuie, care ar fi fost făcută pentru sosirea lui Hadrian, care a domnit între 117 și 138” .

Vă recomandăm să citiți și:

Cum s-au revoltat evreii după ce romanii au transformat Ierusalim într-un oraș păgân

Strâmtoarea Bosfor, pierdută de otomani după Primul Război Mondial

O cazarmă veche de 2.000 de ani a fost descoperită în apropierea zidului lui Hadrian. Artefactele din interior sunt conservate perfect

Hadrian – un demon pe tronul Romei

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase