Home » Cultură » Capitala Serbiei, un oraș antic cu o istorie turbulentă

Capitala Serbiei, un oraș antic cu o istorie turbulentă

Capitala Serbiei, un oraș antic cu o istorie turbulentă
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 30.12.2021

Belgrad, capitala și cel mai mare oraș al Serbiei, este situat la confluența Dunării cu Sava. Capitala Serbiei este un oraș antic, însă a fost distrus și reconstruit de atât de multe ori încât acum are un aspect relativ modern. Belgrad a devenit un centru industrial și comercial major.

Belgrad a avut o istorie turbulentă. Un trib celtic a construit prima fortăreața care veghează deasupra celor două cursuri de apă în secolul IV î.Hr. Fortăreața a fost mai apoi transformată de romani într-o așezare numită Singidūn care proteja granița nordică a imperiului.

În jurul secolului VII, un popor slav numit bulgarii a ajuns în regiune. Aceștia au numit orașul Beograd, denumire ce înseamnă „Fortăreața Albă”. După un timp în mâinile bizantinilor, maghiarilor și francilor, orașul a ajuns la sârbi în 1284.

Orașul a fost incendiat și aproape distrus de mai multe ori

În 1402, orașul a devenit capitala acelei zone a Serbiei, încă necucerită de turcii otomani. Ungurii au ocupat din nou teritoriul înainte ca turcii să-l captureze în 1521. Turcii erau musulmani care au construit 20 de moschei, dintre care doar una a rezistat până în zilele noastre. Conducerea turcă s-a sfârșit abia în 1867, însă a fost întreruptă în repetate rânduri de ocupațiile rebelilor austrieci și sârbi. De câteva ori, orașul a fost incendiat și aproape distrus.

Sursa foto: Shutterstock

Odată cu plecarea turcilor, Belgrad a devenit capitala regatului independent al Serbiei. Bombardarea orașului din 29 iulie 1914 a fost primul act al Primului Război Mondial. Pe parcursul războiului, orașul a fost ocupat de austrieci de două ori.

Belgrad a rămas capitala Serbiei după ce Muntenegru și-a declarat independența

După Primul Război Mondial, Belgrad a devenit capitala noului Regat al Sârbilor, Croaților și Slovenilor, redenumit Iugoslavia în 1929. Populația sa a crescut rapid. În cel de-Al Doilea Război Mondial, Belgrad a fost din nou bombardat. Forțele germane au ocupat orașul între 1941 și 1944, scrie Britannica.

Atunci când mareșalul Iosip Broz Tito a creat Republica Socialistă Federativă Iugoslavia în 1945, acesta a păstrat capitala la Belgrad. Orașul a rămas capitală atunci când Iugoslavia a fost reconstituită în 1992 și centrul guvernului federal atunci când țara a devenit Serbia și Muntenegru în 2003. După ce Muntenegru și-a declarat independența de Serbia în 2006, Belgrad a rămas capitala Serbiei.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Acord între Serbia şi Kosovo pentru reducerea tensiunilor

Serbia intenționează să interzică exporturile de litiu

Un sediu al armatei romane, îngropat sub un lan de porumb din Serbia, își dezvăluie treptat secretele

Turnul din Nis, monumentul din Serbia construit cu aproape 1.000 de cranii

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase