Home » Istorie » O cetate elenistică distrusă de hașmonei, scoasă la iveală

O cetate elenistică distrusă de hașmonei, scoasă la iveală

O cetate elenistică distrusă de hașmonei, scoasă la iveală
Credit foto: Saar Ganor, Israel Antiquities Authority
Publicat: 27.11.2021

Arheologii israelieni care desfășoară săpături în pădurea Lachish din zona Shfela, la poalele dealurilor Iudeei, au excavat o cetate elenistică care a fost distrusă de hașmonei.

Cercetările desfășurate sub egida Autorității pentru Antichități din Israel (IAA) au scos la iveală zeci de monede și arme, pe lângă grinzile din lemn carbonizate in situ, oferind dovezi clare ale unei bătălii între hașmonei și seleucizi, în urmă cu 2.100 de ani, care a făcut ca cetatea să dispară în urma unui incendiu.

Hașmoneii au fost o dinastie care a reînființat și condus Iudeea și regiunile învecinate în timpul antichității clasice, conducătorii ei luând titlul grecesc de „basileus” („rege” sau „împărat”). Unii istorici moderni vorbesc despre acesta ca despre un regat independent al Israelului, potrivit Heritage Daily.

De ce au distrus hașmoneii cetatea elenistică

Rebeliunea hașmoneilor împotriva stăpânirii elenistice și a dinastiei seleucide a fost provocată de decretele anti-evreiești ale lui Antioh al IV-lea, regele elenistic grec-macedonian al Imperiului Seleucid. Rebeliunea a dus la expansiunea spre sud a statului hașmonean, după cum este descris în Cărțile Macabeilor și scrierile lui Iosif.

Săpăturile oferă dovezi palpabile ale poveștii Hanuka. Se pare că am descoperit o cetate, parte dintr-o linie fortificată ridicată de comandanții armatei elenistice, construită pentru a proteja marele oraș elenistic Mareșa de o ofensivă a hașmoneilor”, au afirmat responsablii de proiect din cadrul IAA.

Excavările arheologice au evidențiat că cetatea elenistică distrusă de hașmonei măsura 15 x 15 metri și a fost împărțită în șapte încăperi cu o scară care ducea la un al doilea etaj. Arheologii au îndepărtat mii de pietre prăbușite de pe zidurile cetății, unde au găsit artefacte datate la sfârșitul secolului al II-lea î.Hr., inclusiv ceramică, arme din fier și praștii.

„Pe baza descoperirilor și monedelor, distrugerea clădirii poate fi atribuită Idumeei (Edom) conduse de liderul hașmonian Ioan Hyrcanus, în jurul anului 112 î.Hr”, a transmis IAA.

Vă recomandăm să citiți și:

Despot crud, politician abil sau rege capabil? Cine a fost cu adevărat Irod, conducătorul Iudeei despre care Biblia spune că a încercat să-l omoare pe Iisus

Arheologii din Israel au descoperit o carieră de piatră, veche de 2.000 de ani

Arheologii israelieni anunţă posibila descoperire a unui mormânt LEGENDAR – VIDEO

Este Raiul nostru doar paradisul naivilor?

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase