Home » Știință » Cercetătorii au găsit microplastice în bebeluși. Copiii, mai expuși la microplastice decât adulții

Cercetătorii au găsit microplastice în bebeluși. Copiii, mai expuși la microplastice decât adulții

Cercetătorii au găsit microplastice în bebeluși. Copiii, mai expuși la microplastice decât adulții
Foto: Shutterstock
Publicat: 07.02.2022

Într-o întorsătură incredibil de sumbră a evenimentelor, cercetătorii au descoperit microplastice în bebeluși și interiorul placentei umane.

Descoperirea a fost descrisă într-o lucrare publicată în Environmental Health Perspectives. În cadrul studiului, cercetătorii au descoperit că este practic imposibil să împiedici copiii și sugarii să ingereze și să absoarbă microplastice, chiar înainte de a se naște.

De fapt, copiii ar putea avea un risc de a fi expuși mult mai mare decât adulții, relatează Futurism.

„Este foarte posibil ca copiii să fie mai expuși la microplastice decât adulții, similar cu expunerea mai mare a copiilor la multe alte substanțe chimice toxice pentru mediu”, a spus Kam Sripada, specialistă în neuroștiință la Universitatea Norvegiană de Știință și Tehnologie.

„Nimeni nu știe exact cât de mare e cantitatea ingerată de microplastice”

„Nimeni nu știe exact cât de mare e cantitatea ingerată de microplastice în bebeluși. Dar mai multe studii sugerează acum că, de fapt, copiii de astăzi absorb microplasticele în corpul lor încă de la vârsta fetală. Este îngrijorător”, a adăugat ea.

Studiul subliniază prevalența microplasticelor în lume, precum și potențialul lor rău. Din păcate, cercetările actuale nu au studiat încă modul în care microplasticele afectează sănătatea copiilor.

„Copiii nu au un sistem imunitar complet dezvoltat și se află într-o fază foarte importantă a dezvoltării creierului. Acest lucru îi face deosebit de vulnerabili”, a spus Sripada.

„Este aproape imposibil să împiedici copiii să ingereze plastic”

Echipa speră acum că descoperirile lor vor putea fi folosite pentru a ajuta medicii, oamenii de știință și părinții să se ghideze în ceea ce privește cel mai bun modu de a limita expunerea copiilor la microplastice. Cu toate acestea, la un moment dat, cercetătorii au descoperit că microplasticul nu poate fi evitat complet. Acest lucru este cauzat de o varietate de factori, inclusiv microplasticele din praful din locuințe, precum și din alimentele consumate.

„Este aproape imposibil să împiedici copiii să ingereze plastic”, a spus Sripada.

Asta nu înseamnă că nu se poate face nimic. Echipa recomandă părinților să limiteze cantitatea de alimente care intră în contact cu plasticul pe care o consumă copiii lor, o sarcină aproape imposibilă în sistemul alimentar contemporan, precum și să se asigure că locuințele lor sunt curățate în mod regulat cu apă și săpun.

Vă recomandăm să citiți și:

Ar putea beneficiile activității fizice să fie influențate de poluarea aerului?

Un cercetător prezice că un medicament anti-îmbătrânire va fi disponibil „în decurs de un deceniu”

Alergiile alimentare ar putea fi, de fapt, cu totul altceva. Iată ce trebuie să știm

Un test bazat pe inteligență artificială poate detecta cancerul pulmonar cu o acuratețe de 90%

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase