Home » Istorie » Victimele mayașilor erau legate înainte de a fi sacrificate. Ce ascunde „Peștera terorii”?

Victimele mayașilor erau legate înainte de a fi sacrificate. Ce ascunde „Peștera terorii”?

Victimele mayașilor erau legate înainte de a fi sacrificate. Ce ascunde „Peștera terorii”?
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 15.10.2022

Fibrele albastre găsite în urmele dentare ale victimelor sacrificiate de mayași în „Peștera terorii de la miezul nopții” sugerează că acestea au fost legate la gură.

Peștera este situată în apropiere de Springfield, în districtul Cayo din Belize, numită astfel de comunitatea din apropiere.

Peștera a fost cercetată în 2008 de către Universitatea de Stat din California, dezvăluind rămășițele amestecate a cel puțin 118 victime ale sacrificiilor mayașe din perioada clasică (250 – 925 d.Hr.), unul dintre cele mai mari ansambluri de sacrificii descoperite vreodată în zona Maya Lowlands.

Se crede că mayașii au efectuat sacrificii în peșteră pentru a se închina lui Chaak, zeitatea mayașă a ploii, care apare adesea cu toporul său cu fulgere, folosit pentru a lovi norii și a produce tunete și ploaie.

Mayașii au efectuat sacrificii în peșteră pentru a se închina zeității ploii

Studiul, publicat în Journal of Osteoarchaeology, a încercat să determine ce consumau victimele prin efectuarea unei analize microscopice a urmelor de pe dinți.

Probele au fost trimise la Institutul PaleoResearch pentru analiză, acolo unde au fost examinate pentru polen, fitoliți, amidon și alte incluziuni.

Ambele mostre conțineau fibre de bumbac albastru. Culoarea ar putea fi atribuită pigmentului albastru mayaș, adesea folosit în ceremonii, și este asociat cu victimele care erau vopsite în albastru înainte de sacrificiu.

Acesta este primul caz de fibre albastre mayașe care a fost raportat în calculul dentar al unor persoane mayașe antice.

Ce consumau victimele înainte de a fi sacrificate?

Cercetătorii sugerează că fibrele ar putea fi colorate în urma consumului unui pulque vopsit în albastru, o băutură alcoolică preparată din seva fermentată a plantei maguey (agave), consumată în mod obișnuit în timpul festivalurilor, de către preoți și victimele sacrificiilor pentru a le ușura suferința.

O altă explicație este că fibrele erau prezente din cauza călușului, deoarece victimele erau plimbate din oraș în oraș pentru o perioadă lungă de timp.

Dovezi în sprijinul acestei ipoteze pot fi găsite atunci când se compară rămășițele a patru persoane sacrificate descoperite în timpul cercetării Piramidei Lunii de la Teotihuacan, în care patru persoane sacrificate au fost descoperite anterior cu resturi de căluș în gură, scrie HeritageDaily.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Cacao, alimentul sacru al mayașilor, nu era destinat exclusiv elitelor

Drogurile, nelipsite din ritualurile mayașilor. Ce substanțe foloseau?

Palatul din Palenque a fost inițial vopsit în roșu. Ce simbolizau pigmenții pentru vechii mayași?

Balankanche, peștera sacră a mayașilor sau poarta către un tărâm al zeilor

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase