Home » Istorie » Spermă fosilizată de gândac, găsită în premieră în chihlimbar vechi de 30 de milioane de ani

Spermă fosilizată de gândac, găsită în premieră în chihlimbar vechi de 30 de milioane de ani

Publicat: 22.12.2022

A fost un an extraordinar pentru lucrurile conservate în chihlimbar, fiind găsiți melci, flori, furnici și chiar și un întreg grup de insecte. Acum, o nouă specie de gândaci a fost găsită închistată în chihlimbar, marcând totodată și prima spermă fosilizată de gândac găsită până acum.

Exemplarul a fost numit Supella dominicana deoarece este înconjurat de chihlimbar dominican. Se crede că aceasta este prima prima spermă fosilizată de gândac găsită până acum.

„Este bine conservat, cu o dungă transversală galbenă peste aripi și o bandă centrală verticală, galbenă, care pare să împartă corpul în două părți”, a declarat George Poinar Jr., profesor emerit la OSU College of Science, din SUA, care a identificat specia.

Prima spermă fosilizată de gândac are zeci de milioane de ani vechime

„De asemenea, este interesant și organul producător de spermatozoizi, care conține spermatozoizi cu acrozomi întunecați, structuri care acoperă capul spermatozoizilor, deoarece spermatozoizii fosili sunt rari”, spune profesorul.

Se crede că specimenul are în jur de 30 de milioane de ani și este singurul gândac dintre ectobiidae care a fost descoperit în Republica Dominicană. Acest lucru este neobișnuit, deoarece specimenul nu are rude în viață în Republica Dominicană sau în Indiile de Vest.

Dintre cele 10 specii din genul Supella, 9 trăiesc în regiunea zoogeografică Etiopiană și una în Peninsula Arabică, notează IFL Science.

Exemplarul are o lungime de 7 milimetri și provine dintr-o mină de chihlimbar din lanțul muntos nordic dintre Puerto Plata și Santiago.

Gândacii, ajutoare sau dăunători?

Deși există aproximativ 4.000 de specii de gândaci, doar aproximativ 30 dintre acestea vin în contact cu oamenii și un număr și mai mic sunt considerate dăunătoare. Gândacii sunt destul de cunoscuți pentru că sunt indestructibilitatea lor și chiar sunt antrenați pentru căutare și salvare.

Lucrarea este publicată în Biologia.

Vă recomandăm să citiți și:

Zeiță egipteană antică, descoperită într-o așezare străveche din Spania

„Furnica militară fără ochi” cutreiera Europa cu milioane de ani în urmă

Bule dintr-un ocean antic au fost găsite în stâncile din New York

Măruntaiele unui dinozaur carnivor, descoperite într-o fosilă foarte rară

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase