Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » Cine a inventat toaleta?

Cine a inventat toaleta?

Publicat: 25.03.2023

Dacă ai un simț al umorului, probabil că ai auzit legenda instalatorului englez Thomas Crapper, cel care ar fi inventat toaleta. După ce a creat latrina așa cum o cunoaștem noi, povestea spune că numele său a devenit sinonim cu utilizarea acesteia.

În realitate, toaletele rudimentare sunt anterioare lui Crapper cu câteva mii de ani și, până și toaletele moderne cu apă precedă cu câteva secole aceste povești. Așadar, cine a inventat, de fapt, toaleta?

Cele mai timpurii toalete datează de acum 5.000 de ani, în Mesopotamia antică. Aceste olițe simple, de tip groapă, erau căptușite cu o serie de tuburi ceramice lungi, care împiedicau conținutul solid să se infiltreze în solul înconjurător și permiteau, totodată, scurgerea lichidelor. Numele celui care le-a creat s-a pierdut, însă, de-a lungul istoriei.

Primele toalete moderne, apărute la greci și romani

Toaletele mai complexe au apărut aproximativ un mileniu mai târziu, în vechea civilizație minoică de pe insula Creta (cucerită ulterior de grecii micenieni). Aceste toalete publice reprezintă prima dovadă a utilizării apei pentru evacuarea deșeurilor, o practică preluată mai târziu de romani. Deși latrinele romane au fost destul de asemănătoare cu cele grecești, cu scaune cu găuri, poziționate deasupra unui canal de scurgere, „au avut o inovație sofisticată, și anume instalația sanitară centralizată”, potrivit Live Science.

Prima toaletă modernă a fost concepută în 1596 de către englezul Sir John Harington, un curtean al Reginei Elisabeta I.

„Până atunci, era vorba doar de gropi”, a spus Christoph Lüthi, planificator în domeniul sanitar și al infrastructurii la Institutul Federal Elvețian de Știință și Tehnologie Acvatică.

Harington a avut un model al toaletei, numit „Ajax”, instalat în propria casă și, mai târziu, în Palatul Richmond, o reședință regală de pe malul unui râu din Anglia. Se pare că era nevoie de 28 de litri de apă pentru ca aceasta să fie trasă și, după cum se știe, nu avea o curbă în formă de S, ceea ce însemna că mirosurile puteau să persiste în încăpere. Astfel, conceptul Ajax nu a prins niciodată la public.

Primul brevet pentru modelul toaletei de astăzi

În 1775, inventatorul scoțian Alexander Cumming a depus primul brevet pentru toaleta așa cum oștim astăzi. Proiectul său includea o curbă în S și un sistem de supape mai sofisticat, asemănător cu cele din toaletele de astăzi.

Thomas Crapper, în schimb, nu a apărut în domeniul instalațiilor sanitare până în anii 1860. Între 1881 și 1896, Crapper a obținut un nou brevet pentru instalații sanitare, dar niciunul nu a fost pentru o toaletă nouă și revoluționară, ci, mai degrabă, pentru simple îmbunătățiri ale țevilor.

Cum va arăta toaleta viitorului?

În prezent, Christoph Lüthi și colegii săi își propun să creeze toaleta viitorului: un dispozitiv sanitar ultra-eficient, care să funcționeze fără „nicio sursă externă de energie, fără conducte externe și fără instalații sanitare care să se conecteze la vreun fel de rețea”, a spus acesta.

Prototipul lor, intitulat Blue Diversion, curăță și reciclează în mod continuu apa, în timp ce transformă excrementele în îngrășământ. Aceștia speră ca într-o zi să instaleze acest dispozitiv în țările în curs de dezvoltare, ca o modalitate ușoară și ecologică de a îmbunătăți salubrizarea.

Vă mai recomandăm și: 

Toaletele, marea provocare a lui Elon Musk pentru viitoarele zboruri în spațiu

Bill Gates doreşte să reinventeze toaletele

„Regulile căsătoriei” la grecii antici, dezvăluite prin analize ADN

De ce se închinau grecii antici la statui-gigant cu falusuri

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase