Home » Istorie » „Altarul Soarelui”, un mormânt megalitic din Epoca Bronzului, redescoperit în Irlanda

„Altarul Soarelui”, un mormânt megalitic din Epoca Bronzului, redescoperit în Irlanda

„Altarul Soarelui”, un mormânt megalitic din Epoca Bronzului, redescoperit în Irlanda
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 25.01.2024

Rămășițele unui mormânt din Epoca Bronzului, despre care se credea că a fost distrus și pierdut în adâncurile istoriei, au fost descoperite în comitatul Kerry, pe coasta atlantică a Irlandei.

Mormântul, cunoscut printre localnici sub numele de Altóir na Gréine (Altarul Soarelui) s-a aflat timp de aproximativ 4.000 de ani pe un deal din afara satului Ballyferriter, în peninsula Dingle, înainte de a dispărea la mijlocul secolului al XIX-lea.

Georgiana Chatterton, o aristocrată și călătoare britanică, a vizitat locul și a schițat monumentul în 1838, dar 14 ani mai târziu, un anticar pe nume Richard Hitchcock a raportat că acesta a fost distrus și transportat. Se pare că jefuitorii de morminte nu au fost atât de minuțioși.

Cum a fost descoperit mormântul?

Billy Mag Fhloinn, un folclorist care face parte dintr-un proiect de cartografiere arheologică, a vizitat și a filmat recent situl. Atunci când a convertit înregistrarea video într-o scanare 3D, el a observat că o piatră din tufișuri semăna cu una din schița din epoca victoriană a lui Lady Chatterton.

El a trimis materialul la Serviciul Monumentelor Naționale din Dublin, care l-a trimis pe arheologul Caimin O’Brien. Acesta din urmă a confirmat că aparținea unui așa-numit mormânt în formă de trapez, datând din Epoca Bronzului timpuriu, între anii 2.500 î.Hr. și 2.000 î.Hr.

Există o piatră de căpătâi și mai multe blocuri de piatră verticale, numite ortostate, care cuprind aproximativ un sfert din mormântul original. Mormântul va fi acum adăugat pe lista monumentelor naționale.

Legendele spun că profanarea mormintelor aduce ghinion

„Oamenii au presupus că totul a fost distrus”, a declarat folcloristul Mag Fhloinn.

În Irlanda există câteva sute de morminte cu această formă trapezoidală (wedge tomb, în eng. – n.r.), folosite de popoarele din Epoca Bronzului pentru înmormântări și ceremonii. În prezent, este neclar cine a distrus mormântul sau de ce, notează The Guardian.

„Cele mai multe sunt orientate spre vest sau sud-vest, spre Soarele care apune, astfel încât acestea pot fi legate de înțelegerea cosmologică mai largă a lumii. (…) În secolul al XIX-lea, exista un adevărat tabu în ceea ce privește distrugerea acestor situri – se spunea că ar aduce ghinion sau dezastru”, a mai declarat Mag Fhloinn.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Mesajul „neobișnuit” găsit pe un sfinx din bronz dintr-o fostă așezare dacică

Cine a construit mega-forturile din Epoca Bronzului din Europa?

Un vârf de săgeată făcut din meteorit, datând din Epoca Bronzului, a fost găsit în Elveția

Cele mai bogate morminte din regiunea mediteraneană aparțin elitei din Epoca Bronzului

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase