În lumea grădinăritului, „igiena plantelor” este un termen tot mai des întâlnit, dar adesea insuficient înțeles. De fapt, este echivalentul vegetal al spălatului pe mâini: un gest simplu, esențial și deseori ignorat.
Neglijarea igienei în îngrijirea plantelor poate duce la apariția și răspândirea bolilor, dăunătorilor și infecțiilor. Fără să știm, putem transfera bacterii, fungi sau ouă de insecte de la o plantă la alta folosind unelte murdare, ghivece refolosite incorect sau chiar prin praf acumulat pe frunze, notează The Guardian.
Primul pas pentru a evita acest lucru? Dezinfectarea uneltelor. Foarfecele de grădinărit, foarfecile pentru toaletare și alte instrumente ar trebui curățate înainte și după utilizare, în special după tăierea unor părți bolnave ale plantei. Se recomandă utilizarea alcoolului sanitar sau a unui dezinfectant diluat din gospodărie.
Reutilizarea ghivecelor este o practică sustenabilă, e drept, dar presupune curățarea temeinică a pământului vechi care poate ascunde agenți patogeni. O simplă periere și spălare cu apă caldă pot face diferența.
De asemenea, este important să ștergi regulat frunzele plantelor cu o cârpă umedă. Acumularea de praf nu este doar inestetică, ci poate bloca porii frunzei și reduce capacitatea de fotosinteză, afectând direct sănătatea plantei.
Specialiștii recomandă o inspecție săptămânală a plantelor, în special pentru a observa semne timpurii de dăunători sau boli: pete pe frunze, tulpini moi, insecte vizibile sau frunze deformate. Curățenia în jurul plantelor (îndepărtarea frunzelor căzute, sterilizarea tăvilor și ghivecelor) contribuie la menținerea unui mediu sănătos pentru dezvoltare.
Foamete cruntă în Sudan: Oamenii mănâncă buruieni și plante sălbatice
Cum afectează luminile stradale plantele din orașe?
Plantele simt durerea? Știința surprinzătoare a percepției plantelor
Unele plante își produc singure propriile pesticide. De ce nu este neapărat un lucru bun?