Cercetătorii de la Virginia Tech (SUA) au realizat topul mâncărurilor nesănătoase pentru creier. Aceștia au identificat alimentele ultra-procesate care sunt cele mai dăunătoare pentru creier și au descoperit că cele mai periculoase sunt carnea procesată și băuturile îndulcite.
Persoanele care consumă zilnic cel puțin o porție suplimentară din produsele din topul mâncărurilor nesănătoase pentru creier prezintă un risc semnificativ crescut de a dezvolta tulburări cognitive, inclusiv forme de demență precum boala Alzheimer.
Folosind date din studiul Health and Retirement Study al Universității din Michigan (SUA), cercetătorii au urmărit evoluția sănătății a 4.750 de americani cu vârsta de peste 55 de ani, timp de până la 7 ani, evaluându-le starea cognitivă o dată la doi ani între 2014 și 2020. Studii anterioare au demonstrat deja că alimentele ultra-procesate (UPF) pot favoriza obezitatea, diabetul de tip 2, bolile cardiovasculare, anxietatea, depresia și creșterea riscului de mortalitate generală.
Nu era o surpriză că și sănătatea creierului are de suferit de pe urma unei diete bogate în UPF-uri, însă cercetătorii au vrut să afle ce tipuri de produse sunt cele mai periculoase. Rezultatul (din păcate, previzibil) îi vizează pe mulți dintre consumatorii de „comfort food”: carnea procesată și băuturile carbogazoase. Practic, o pizza cu mezeluri și o cola pot deveni o „bombă” pentru creier.
Pentru a evalua impactul asupra funcțiilor cognitive, cercetătorii au folosit teste standard de memorie (amintire imediată și întârziată), precum și exerciții de atenție și calcul. În total, 1.363 dintre participanți au dezvoltat deficiențe cognitive. Cei care consumau zilnic cel puțin o porție suplimentară de produse animale ultra-procesate aveau un risc cu 17% mai mare de a dezvolta probleme cognitive.
Băuturile îndulcite cu zahăr, precum sucurile carbogazoase, ceaiurile reci îndulcite sau băuturile cu fructe, au crescut riscul cu aproximativ 6% pentru fiecare porție zilnică suplimentară, scrie ScienceAlert.
Interesant este că, în general, consumul total de alimente ultra-procesate nu a fost asociat direct cu un risc crescut de afectare cognitivă. Alte tipuri de produse (dulciuri, gustări sărate, produse lactate procesate, preparate din cereale sau mese gata de consum) nu au avut același efect. Astfel, studiul oferă o concluzie clară: pentru a-ți proteja creierul, evită în special carnea procesată și sucurile zaharoase.
„Există lucruri pe care le putem schimba. Totul ține de moderație, echilibru și alegeri raționale în alimentație”, spune Brenda Davy, profesoară de nutriție umană la Virginia Tech și coautoare a studiului.
Problema, însă, e cât de omniprezentă este mâncarea ultra-procesată. În 2020, aproximativ 65% dintre alimente și 38% dintre băuturile cumpărate de gospodăriile americane se încadrau în această categorie, caracterizată prin procesare industrială intensă și aditivi precum coloranți, arome artificiale și emulgatori, ingrediente absente din mâncarea gătită acasă. Atât tinerii, cât și vârstnicii își obțin peste jumătate din caloriile zilnice din astfel de produse.
Autorii studiului sugerează că un pas practic ar fi introducerea de cursuri de gătit ca măsură de sănătate publică: învățarea modului de a găti mâncăruri simple și sănătoase poate fi la fel de importantă ca alegerea dietei în sine.
„Una e să urmezi o dietă, dar e cu totul altceva să știi cum să ți-o prepari singur”, spune Ben Katz, specialist în dezvoltare umană la Virginia Tech. Așadar, chiar dacă numerele privind mâncarea nesănătoasă sunt alarmante, soluția există și este la îndemâna noastră: schimbarea obiceiurilor alimentare.
Cercetarea a fost publicată în American Journal of Clinical Nutrition.
O tehnologie alimentată de Soare ucide bacteriile și oferă apă potabilă sigură
O teorie a conspirației spune că toate instrumentele muzicale sunt acordate greșit
Test de cultură generală. Care animal omoară cei mai mulți oameni?