Home » Cultură » Serialul Bridgerton de pe Netflix și greșeala legată de corsete

Serialul Bridgerton de pe Netflix și greșeala legată de corsete

Serialul Bridgerton de pe Netflix și greșeala legată de corsete
Spre comparație, Netflix a anunțat la începutul acestui an că serialul „Bridgerton” a fost urmărit de pe 82 de milioane de conturi, în primele 28 de zile de la debutulul ce a avut loc de Crăciun. „Squid Game” a depășit acel număr într-un timp mai scurt. / Sursă foto: Profimedia
Publicat: 24.01.2021

Serialul Bridgerton conține o greșeală majoră, legată de purtarea corsetelor. Drepturile femeilor erau sever restricționate în Anglia secolului al XIX-lea, dar lenjeria lor nu avea vreo legătură cu asta. Înfățișarea corsetelor în primul episod al producției Netflix este mai degrabă tot o creație cauzată de miturile din cultura populară.

În scena de deschidere a dramei istorice de pe Netflix, Bridgerton, Prudence Featherington, una dintre fiicele eligibile ale Lady Featherington, se îmbracă pentru a fi prezentată reginei Angliei. Prudence se chinuie cumplit, gâfâind, pe măsură ce o servitoare îi strânge șireturile corsetului.

Multe filme, atât istorice, cât și fantastice, au o scenă similară. În Gone With the Wind (Pe aripile vântului), Scarlett O’Hara se ține de un stâlp de pat când i se închide corsetul, informează Smithsonian Magazine.

Elizabeth Swann din Pirații din Caraibe s-a legat atât de strâns în corset încât abia mai poate respira. Rose din Titanic apare într-o scenă aproape identică. Emma Watson, interpretând-o pe Belle în Frumoasa și Bestia, a declarat că personajul ei este prea independent pentru a purta un corset.

Istoria corsetului în filmele de la Hollywood

Niciunul dintre personajele care suferă în aceste scene nu deține controlul asupra propriei vieți. În fiecare scenă, o figură autoritară le spune ce trebuie să facă. Este o metaforă destul de simplă, spune Alden O’Brien, curatorul de costume și textile la Muzeul Fiicelor Revoluției Americane din Washington, D.C, SUA.

„Este în mod evident un substitut pentru rolurile restrânse ale femeilor în societate”, spune O’Brien. Problema este că aproape toate aceste descrieri sunt exagerate sau pur și simplu greșite. Acest lucru nu înseamnă că Shonda Rhimes, cea care a adus Bridgerton pe micile ecrane, a greșit în portretizarea drepturilor femeilor în timpul erei Regenței de la începutul secolului al XIX-lea. Erau, într-adevăr, sever restricționate. Dar lenjeria intimă nu era de vină.

Serialul Bridgerton induce în eroare. Cum se îmbrăcau, de fapt, femeile în corset

„Este mai puțin despre corset și mai mult despre psihologia scenei”, spune Kass McGann, istoric de îmbrăcăminte care a consultat muzee, emisiuni TV și producții de teatru din întreaga lume și care a fondat și deține blogul / magazinul de costum istoric Reconstructing History.

De-a lungul a patru secole de nenumărate schimbări în modă, lenjeria de corp a femeilor a trecut prin variații mari în nume, stil și formă. Corsetul era rigidizat cu os de balenă, stuf sau chiar uneori din lemn. A modelat într-o oarecare măsură corpurile femeilor în forma de con inversat care era la modă.

Dar femeile nu își strângeau neapărat corsetele suficient de strânse pentru a atinge acea formă. În schimb, au folosit tampoane sau cercuri pentru a-și da o formă mai largă sub talie.

Vă invităm să citiți și:

Metoda ciudată prin care femeile din epoca victoriană îşi menţineau greutatea ideală

Scandaloasa Ducesă de Devonshire, strămoaşa prinţesei Diana. Ménage à trois a fost doar începutul

O scurtă istorie a lenjeriei intime. De la Ötzi până astăzi – FOTO

Când frumuseţea înseamnă suferinţă

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase