Home » Cultură » Capitala Canadei, cândva un orășel „adormit” și producător de cherestea

Capitala Canadei, cândva un orășel „adormit” și producător de cherestea

Capitala Canadei, cândva un orășel „adormit” și producător de cherestea
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 30.12.2021

Capitala Canadei este Ottawa, un oraș situat în sud-estul provinciei Ontario. După ce regina Victoria a ales Ottawa pentru sediul guvernului canadian în 1857, acesta s-a transformat dintr-un orășel adormit și producător de cherestea în inima și sufletul politic al Canadei.

Cei mai vechi locuitori ai regiunii Ottawa erau membri ai Algonquin First Nation (amerindieni), care au stabilit așezări în valea râului Ottawa. Însă, tribul cunoscut drept Ottawa (Outaouais) a rămas în zonă doar pentru o scurtă perioadă de timp la mijlocul anilor 1600.

La data de 4 iunie 1613, exploratorul francez Samuel de Champlain a călătorit pe râul Ottawa în căutarea unei rute de nord-vest către Asia. Ajungând în locul în care avea să fie construită viitoarea capitală, exploratorul a trecut pe la cascadele Rideau și Chaudière, dar nu a rămas în zonă.

În următoarele două decenii, râul Ottawa a reprezentat o rută majoră de transport pentru o serie de exploratori, soldați, misionari și comercianți de blănuri. Primii oameni au ajuns aici abia în martie 1800, atunci când Philemon Wright de Massachusetts s-a stabilit aici cu un grup de coloniști pe malul nordic al râului, acolo unde este situat astăzi orașul Gatineau.

Cum a început comerțul cu cherestea din Ottawa?

Atunci când blocarea porturilor europene de către Napoleon în 1806 și 1807 i-a privat pe britanici de lemnul din țările baltice, Wright a văzut o oportunitate economică. Acesta a adus cherestea în portul Quebec, iar acolo a vândut-o britanicilor. Astfel, în Ottawa a început comerțul cu cherestea.

Cu toate acestea, pe malul sudic al râului Ottawa, așezările au început abia în ​​1809. În acel an, Jehiel Collins a construit o cabană în apropiere de cascadele Chaudière pentru a oferi servicii călătorilor care treceau pe la cascade. În anul următor, Braddish Billings, unul dintre muncitorii lui Wright, a început să cultive de-a lungul râului Rideau, astfel devenind primul colonist din Gloucester Township.

Sursa foto: Shutterstock

În 1821, un alt fermier al lui Wright, Nicholas Sparks, a cumpărat 80 de hectare în partea de sud a râului Ottawa și a început să vândă parcele de pământ. În 1826, locotenent-colonelul John By din cadrul Trupelor de Ingineri Regali, parte a Armatei Britanice, a sosit pentru a supraveghea construirea Canalului Rideau între Ottawa și Kingston, Ontario. Lucrările au durat șase ani. John By a pus bazele unei așezări pentru muncitorii săi care a devenit cunoscută drept Bytown. Până la finalizarea canalului, Bytown devenise un centru industrial. În 1855 a devenit oraș, iar numele său a fost schimbat în Ottawa.

Canalul Rideau a fost important pentru transportul de cherestea, mărfuri și oameni. A fost principalul factor în dezvoltarea timpurie a orașului, în special în perioada de cerere ridicată în SUA pentru produse forestiere care a durat până în anii 1800. Canalul a fost inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO în 2007, potrivit Britannica.

De ce a fost ales orașul Ottawa drept capitala Canadei?

O dezbatere considerabilă a existat între anii 1840 și 1850 în privința alegerii locației pentru capitala provinciei Canada. În 1857, guvernatorul general, Sir Edmund Head, a sugerat că regina Victoria ar trebui să fie cea care ia decizia finală. Ottawa nu a fost nici prima și nici cea mai populară alegere, dar la mijlocul lunii ianuarie 1858 Ottawa a devenit oficial capitala Canadei. Motivele alegerii sale au inclus așezarea la granița Canadei de Sus și de Jos, populația franceză și engleză mixtă și locația strategică în ceea ce privește acoperirea militară. În 1859, lucrările de construire pentru clădirile Parlamentului au început, acestea fiind finalizate la timp pentru Confederația Canadei de la 1 iulie 1867. Actul Britanic al Americii de Nord din 1867 a declarat că „până când suveranul nu va ordona altfel, sediul guvernului din Canada va fi Ottawa”.

În 1867, Ottawa era încă un mic orășel, a cărui industrie principală era prelucrarea lemnului. Până la sfârșitul secolului al XIX-lea, însă, primele planuri de transformare a capitalei Canadei într-un oraș elegant cu parcuri și clădiri frumoase erau în curs de desfășurare. Fără îndoială, un peisaj urban mai potrivit era necesar pentru capitala țării. În 1937, premierul William L. Mackenzie King l-a adus pe arhitectul Jacques Gréber din Franța pentru a „înfrumuseța” și reamenaja districtul capitalei naționale. Planul a fost finalizat în 1950.

Până în 1940, industria lemnului din Ottawa era în declin. Produsele de înaltă tehnologie și turismul au devenit ulterior industrii importante.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Fosile descoperite în Canada ar putea fi dovezile celor mai vechi animale de pe Terra

Trei schelete uriașe de mamuți lânoși, descoperite de mineri în teritoriul Yukon din Canada

Canada vrea să trimită propriul său rover pe suprafața Lunii până în 2026

O boală misterioasă a creierului îi îngrijorează pe medicii din Canada

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase